<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako se radnici u BiH bore za svoja prava: Online peticije, nasumične kontrole objekata, okupljanja na granici...

1. MAJ

U Sindikatima tvrde da nisu odustali od borbe za radnička prava, ali da se ona vodi  „nekim drugim danima“ i „nešto drugačijim metodama“.

30. april 2019, 1:07

Sutra se obilježava  Međunarodni dan rada - 1. maj dan kada radnici sa svojim sindikatima protestuju i zahtijevaju veća radnička prava, upozoravaju na ono čime nisu zadovoljni, šta treba mijenjati. Tako će sutra biti u velikom broju država, ali ne i u BiH - gdje za sutra nisu najavljene nikakve manifestacije povodom radničkog praznika.

U Sindikatima tvrde da nisu odustali od borbe za radnička prava, ali da se ona vodi  „nekim drugim danima“ i „nešto drugačijim metodama“.

Tako je Savez sindikata Republike Srpske Prvi maj – Međunarodni praznik rada, obilježio danas manifestacionim - simbolično uz granični prelaz Gradiška pod sloganom „Srpsku grade radnici – povećajte plate da bi ostali ovdje“.

Socijalnim partnerima su uputili više prvomajskih zahtjeva, a neki od njih su povećanje plata svim radnicima, povećanje najniže plate na iznos od 500 KM do 1. jula, izmjena i dopuna Zakona o radu, hitno rješavanje dugovanja prema radnicima u zdravstvu.

S druge strane, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske Goran Savanović, je na nedavno održanoj konferenciji “Stop radu nedjeljom, državnim i vjerskim praznicima!"  rekao da će njihove aktivnosti pred 1. maj biti usmjerene „na upućivanje zahtjeva svima koji su nadležni da odlučuju prema zakonu i ustavu o ovoj materiji i nikoga neće izostaviti“.  Tražiće, naglasio je, još jednu aktivnost za 1. maj - „da zajedno sa inspekcijom u određenom broju objekata i gradova sindikalni predstavnici posjete te objekte koji budu radili, kako bi imali uvid ko je griješio, a ko nije“.

Istovremeno je juče u Sarajevu Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine održao online protest „Slobodni za praznike!“.

Iz STBIH su pozvali sve bh. građane da klikom na stranicu  www.slobodnizapraznike.com  ostave svoj komentar i potpišu online peticiju upućenu premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću.

Za STBiH 29. april je postao tradicionalni dan akcije, jer radnici  u ovom sektoru  ne mogu 1. maj, Praznik rada, iskoristiti kako bi artikulisali za njih bitna pitanja. Naime, u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za praznike, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe, što je posljedica nedostatka političke volje za donošenjem zakona o praznicima BiH, kao i nepostojanje obavezujućih akata, mehanizama i instrumenta kojima bi se svim radnicima u BiH, bez obzira na mjesto i sektor u kojem rade, garantovale jednake mogućnosti i prava vezana za neradne dane u dane praznika, istaknuto je na konferenciji za medije.

I navedimo na kraju Zenicu, gdje će  sutra 1. maj biti obilježen – radničkim grahom. Svi su pozvani.

Zašto se obilježava 1. maj?

Praznik rada obilježava se 1. maja u spomen na čikaško krvoproliće, na 1. kongres Druge internacionale 1886. godine, kada su radničke demonstracije ugušene u krvi.

Naime, 1. maja 1886. godine u Čikagu je protestiralo oko 40.000 radnika koji su isticali zahtjeve simbolizirane u 3 osmice – 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja. Policija je intervenisala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je demonstranata uhapšeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Već od sljedeće, 1890. godine, taj datum postaje Međunarodni dan opće solidarnosti radništva.