<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako je Branko Ćopić porazio korona virus u Banjaluci

Desk

Na današnji dan 2020. godine potvrđen je u prvi slučaj zaraze koronavirusom u BiH.

05. mart 2021, 6:31

 

Radilo se o muškarcu koji je boravio u Italiji, a koji se nakon povratka u Banjaluku savjesno javio u higijensku službu, nakon čega je prebačen u Klinički centar. Istog dana potvrđena je i zaraza kod njegovog djeteta, inače đaka osmog razreda OŠ "Branko Ćopić" iz Banjaluke.

Nakog saznanja o prvim slučajevima korona virusa u Banjaluci, izvršavaju se aktivnosti koje mogu poslužiti kao ogledni primjer neutralisanja širenja korona virusa u jednoj mikrolokaciji.

Kao prvo, radilo se o savjesnoj osobi koja je odmah po dolasku prijavila svoj boravak u rizičnoj zemlji - konkretno u Italiji. Odmah se poduzimaju mjere na lociranju kontakata i brzoj reakciji na suzbijanju širenja virusa. Nakon što se javio u zdravstvenu ustanovu, upućen je na Univerzitetski klinički centar.

Kao drugo, istog dana, 5. marta, dolazi do stopiranja nastave u školi "Branko Ćopić", kompletno odjeljenje učenika kod kojeg je virus potvrđen poslano je u izolaciju, kao i nastavnici razredne nastave, te bibliotekar iz škole. Svi oni označeni su kao potencijalni bliski kontakti sa učenikom. Nastava se prekida do 9.marta. Ostale škole nastavljaju svoju redovnu nastavu. Dan 9. mart bio je ponedjeljak.

Na prvoj pres konferenciji u Banjaluci preporučuje se da starije osobe, preventive radi, treba manje da se kreću. Kako je rečeno, oni spadaju u rizičnu grupu kod koje posljedice mogu biti veće.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izdaje 5. marta preporuke za stanovništvo.

"Republika Srpska nema direktne avio linije sa Кinom. Vjerovatnoća unosa virusa u Republiku Srpsku je trenutno niska, ali se ne može isključiti. Кorona virusi su velika porodica virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkulišu među životinjama. Кorona virusi, koji cirkulišu među životinjama, rijetko mogu da evoluiraju i izazovu infekciju kod ljudi", stoji u informaciji koju je objavio Institut.

U slučaju simptoma koji upućuju na respiratorne infekcije prije, za vrijeme ili nakon putovanja, putnicima se daje strogo uputstvo da zatraže medicinsku pomoć i nadležnom doktoru navedu istoriju putovanja. Osobe koje dolaze iz Кine i koje obole od respiratorne infekcije i do 14 dana od povratka, treba da se jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi pravovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti, navodi se dalje.

Isto tako građanima se savjetuje sljedeće: izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju, često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, te da putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke.

Od početka je poručeno javnosti, a pogotovo nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka istog tog dana, da ne treba paničiti, ali da je oprez svakako na mjestu, kao i da hronični bolesnici i starije osobe izgjebavaju masovna okupljanja. U tom momentu nije bilo potrebe za otkazivanjem masovnijih događaja.

Već sat vremena poslije objave o prvim slučajevima korona virusa u Banjaluci, te o prekidu nastave, izvršena je kompletna dezinfekcija škole "Branko Ćopić"

Istog dana u poslijepodnevnim časovima, ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić potvrđuje kako je izvršeno testiranje 26 učenika i 12 nastavnika Osnovne škole "Branko Ćopić" u Banjaluci na korona virus i da su svi nalazi negativni. Oni ostaju u izolaciji u narednih 14 dana. Supruga, odnosno majka oboljelih je također u kućnoj izolaciji.

Nastava u banjalučkoj OŠ "Branko Ćopić" nastavljena je 9. marta, ali ispostaviće se samo na dva dana. Već 10. marta Vlada RS donosi zaključke u vezi sa preventivnim mjerama za sprečavanje širenja korona virusa odnosno zatvara sve osnovne i srednje škole, počev od 11. marta, nadalje zabranjuju se sva javna okupljanja, te se nalaže kontrola ulaska na granicama.

Tog 10. marta premijer Višković saopštava kako, na osnovu iskustva iz Italije, možemo da vidimo kako se neodgovornim ponašanjem građana korona virus može proširiti". 

"Ovim pokušavamo da suzbijemo širenje korona virusa u RS i da ne dođemo u poziciju da imamo više slučajeva nego što imamo u ovom momentu", kazao je on.

Vanredna situacija u Republici Srpskoj proglašena je 16. marta, a 28. marta Republika Srpska proglašava vanredno stanje, koje zvanično stupa na snagu u petak 3. aprila.

Tzv. nulti banjalučki klaster izlazi iz izolacije 19. marta. Sva djeca kao i nastavnici su dobrog opšteg zdravstvenog stanja i nisu imali respiratornih infekcija. Prakično, u jednom danu, tog 5. marta, izvršen je čitav niz mjera kako bi se ovaj prvi klaster stavio pod kontrolu. Iz njega, ispostaviće se kasnije, nije bilo novih oboljelih.

Godinu dana kasnije, Banjaluka je i dalje grad sa velikim brojem novih slučajeva, a za danas je, zbog pogoršane epidemiološke situacije zakzana vanredna sjednica Skupštine Grada.