<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

KAD GOSPODARI NOĆI TUKU U IME DRŽAVE: Ispovijest Banjalučanina nakon brutalne racije u kafiću!

BRUTALNOST

Djevojka je pala u prethodno razbijeno staklo, zatim su je podigli i brutalno izbacili. Da li je normalno da curi koja je izašla na piće nanesu povrede i stvore traumu za cijeli život?

30. septembar 2019, 11:32

 

Novi incident sa banjalučkom policijom desio se proteklog vikenda, kada su napadnuti gosti jednog kafića, a među njima bio je i aktivista i novinar Stefan Blagić. Napad se desio tokom racije, kada je u kafić upalo oko pedesetak policajaca. Banjalučke racije su ozloglašene zbog brutalnosti policije, a ljudi ne znaju kako da se ponašaju u tim situacijama, jer bilo kakvo pitanje ili komentar upućeni policiji mogu dovesti do fizičkog nasilja.

Svjedoci posljednjeg slučaja bili su zgroženi načinom na koji se policija odnosila prema ljudima koji su se zatekli u kafiću.

Petar Perduv, koji je te večeri takođe bio u kafiću Galerija, ispričao nam je sve što se te večeri događalo.

“Dana 28. na 29.9. u ranim jutarnjim satima, u kafiću Galerija, dogodila se racija, odnosno upad pripadnika MUP-a RS - trinaest policijskih i inspektorskih auta. U tom trenutku u kafiću je bilo 30-tak gostiju, a njih je bilo oko pedeset policajaca. Nalazim se u tom trenutku za drugim stolom, jer nisam stigao da se vratim za svoj. Gase muziku, izdaju naređenja konobarima da naplate šta imaju, a gostima da stanu gdje jesu, stave obe ruke na sto i ne progovaraju ni riječi”, rekao je Perduv za BUKU.

Dodao je da je do eskalacije nasilja bez ikakvog osnova i potrebe došlo odmah.

“Prva verbalna bila je nad djevojkama koje su se blago nasmijale gdje im prilazi nekoliko pripadnika MUP-a i urlanjem ih upozorava, ako se nasmiju još jednom, da će biti sprovedene u stanicu. Zatim, u mojoj blizini, momak je ugasio cigaretu i zbog toga su ga uhvatili kao najvećeg kriminalca i veoma grubo odvukli. U tom trenutku, jedan čovjek koji je bio u blizini njega mirnim tonom ih zamoli i kaže da će biti sve okej i da ne moraju baš tako da se ponašaju, pripadnik MUP-a uzviknu "DAJ I NJEGA", tako i bi, odveli su i njega kao teškog prestupnika, bacajući ga preko mene, pada na sto i lomi sve što se nalazi na njemu, podižu ga, izbacuju i odvode, kao u akcionim filmovima”, priča Perduv.

Dodaje da je za njega najteži prizor, a vjeruje i za sve ostale prisutne, bio odnos prema jednoj djevojci.

“Tu djevojku poznajem od ranije. Ona je stajala za stolom za kojim sam se i ja našao, a zbog nevjerice onog što je vidjela pred svojim očima, prepadnuto i kiselo se nasmijala. Taj osmijeh se nije čuo, ali ga je jedan pripadnik MUP-a vidio, zatim je prišao, uhvatio djevojku za ruku i strgao sa sećije na kojoj je sjedila. Djevojka je pala u prethodno razbijeno staklo, zatim su je podigli i brutalno izbacili. Zatim, mog druga, nakon odgovora na pitanje kako se zoveš, jedan od pripadnika MUP-a odgovara ‘A TI SI TAJ’  i nakon toga slijedi  jak udarac u potiljak. On ih je tužio, ali sam siguran da nikad neće dobiti odgovor, jer su svu brutalnost snimili ličnim kamermanom, što govori da im je država dala pravo da verbalno i fizički maltretiraju bez ikakvog osnova”, priča Perduv.

Petar nastavlja sa rekonstrukcijom onoga što se desilo, pa kaže da je nakon nekog vremena i trenutka kada je trebao da dođe na pretres podigao ruku i čekao odobrenje da kaže da sto za kojim trenutno stoji nije njegov i da bi trebalo da pređe za svoj sto.

“U tom trenutku, jedan pripadnika policije prilazi mi i udara me jako po ruci koju sam podigao. Ostao sam u čudu. Poznato je da su racije stresne i da u većini slučajeva to izgleda tako. Međutim, niko ne postavlja pitanje da li je to normalno. Da li je normalno da curi koja je izašla na piće nanesu povrede i stvore traumu za cijeli život?

Sutradan u razgovoru na ovu temu jedna osoba mi je rekla da se ne čudim, da su njenu ćerku nekad davno udarili prilikom racije u stomak i od tada, kako ona kaže, nikad nije otišla u noćni izlazak. Strašno”, kaže nam naš sagovornik.

Perduv kaže da se tokom pretresa tresao kao prut, ne toliko iz straha, koliko iz bijesa.

“Udaraju curu ispred mene koju poznajem, a niko ne može reagovati jer ‘Država tuče’. Inače, radi se o fakultetski obrazovanoj osobi koja radi kao čistačica kako bi preživjela”, kaže Petar. On kaže da je ovo tortura policije nad građanima.

“Ponašaju se kao lično obezbjeđenje pojedinaca. Za sve ovo što sam izjavio imam desetine svjedoka, ali kome da se žalimo? ‘Samo ćuti dok i ti nisi došao na red’ i dokle god ovako razmišlja prosječan stanovnik ove zemlje, oni će raditi šta god požele. Vlast će se kad tad promijeniti, ali svijest naroda mnogo teže”, kaže Petar Perduv, svjedok događaja.

Stefan Blagić, predsjednik UG ’’Restart Srpska ’’ i novinar portala Moja Hercegovina, Unutrašnjoj kontroli MUP RS u Banjaluci podnio je prijavu protiv neimenovanog policijskog službenika, koji ga je, kako tvrdi Blagić na svom FB profilu, u noći 28. na 29. septembar u ugostiteljskom objektu ’’Galerija’’ u Banjaluci bez ikakvog povoda ’’udario otvorenom šakom u predjelu potiljka’’.

 

 

“Ja ću ovo tjerati do kraja, jer postavlja se pitanje šta da se radi kada vas napada onaj koji bi trebao da vas brani. U subotu sam ja udaren samo zbog svog prezimena i kada sam pokazao svoju ličnu kartu, što je nedopustivo. Policijski službenik je pokazao svoju moć, a slobodno mogu reći bezobrazluk kada me je udario samo zato što je mogao da me udari”, rekao je Blagić za BUKU.

On je rekao da je slučaj prijavio i Instituciji ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, a sutra ima i razgovor sa OSCE-om u BiH.

Dragiša Sikimić, urednik portal Moja Hercegovina, kaže da nije iznenađen zbog napada na Stefana Blagića.

“On je već fizički napadan od strane SNSD aktivista u Šekovićima, a s obzirom na njegov aktivizam, malo šta me više može iznenaditi. Mi u Republici Srpskoj više ne možemo računati na adekvatnu reakciju institucija u ovakvim ili sličnim slučajevima, jer mi više nismo ni entitet, a kamoli država, kako to režim voli da kaže. Republika Srpska je favela, i svako ko se ne može uklopiti u ovo stanje, životno je ugrožen. Mafija će ubijati u cilju opstanka na vlasti, i svako ko u to ne vjeruje, u velikoj je zabludi. Ponavljam, ništa dobro ni u kojem smislu ovdje više ne očekujem”, rekao je za BUKU Sikimić.

ODGOVOR PU BANJALUKA

PU Banjaluka o ponašanju policajaca prilikom racije: Provjeravamo zaprimljenu žalbu!