<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Istorijska presuda u Hrvatskoj: I gej porodice mogu se prijaviti za usvajanje djece

REGIJA

Nakon prošlogodišnjih presuda u kojima je potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo, danas je iz udruženja iz Hrvatske Dugine obitelji službeno potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu usvojitelji.

05. maj 2021, 11:42

 

Kako stoji u saopštenju, nakon pet godina pravnih bitaka Upravni sud u Zagrebu krajem aprila je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

"Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i potvrđuje da životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi", kažu iz Udruge.

Podsjećaju, da su se u maju 2016. godine Kožić i Šegota prijavili u lokalni centar za socijalnu skrb u želji da postanu usvojitelji.

Njihov zahtjev uredno je zaprimljen, ali nakon nekoliko mjeseci odbijeni su samo zato što su u životnom partnerstvu. Kako bi situacija bila još apsurdnija, pišu dalje iz Duginih obitelji, u Hrvatskoj usvojitelji mogu postati pojedinke i pojedinci, kao što su neki drugi članovi i članice udruge Dugine obitelji učinile u proteklih desetak godina.

Nakon odbijanja odlučili su tužiti tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sudski je postupak završio u njihovu korist, presudom koja eksplicitno navodi da ne smiju biti diskriminirani zbog toga što su u životnom partnerstvu.

"Ova presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Republici Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji i jamči im da ne smiju biti diskriminirani na temelju njihove seksualne orijentacije. Pravo djeteta na najbolje moguće posvojitelje i dalje ima prioritet te ova presuda ne znači automatski da gej i lezbijski parovi postaju posvojitelji - no životni partneri i partnerice mogu se sada bez straha javiti svom centru za socijalnu skrb i prijaviti se za evaluaciju za posvojenje", kažu iz Duginih obitelji.

Dodaju da im je još uvijek teško povjerovati da su doživjeli ovakav rasplet situacije.

"Očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio je u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog te presude, ne samo zbog Mladena i Ive nego i zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji tako  žele proširiti svoju obitelj", rekao je medijima predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.