ISTORIJSKA PRESUDA: Oslobođeni aktivisti “Pravde za Davida”!

BANJALUKA

Sudski proces počeo je juče, a već danas su donesene oslobađajuće presude.

12. novembar 2020, 10:30

Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je odgovornosti članove neformalne grupe “Pravda za Davida” koje je MUP Republike Srpske teretio za kršenje Zakona o javnom okupljanju i Zakona o javnom redu i miru zbog protesta iz decembra 2018. godine.

Sudski proces počeo je juče, a već danas su donesene oslobađajuće presude. Aktivisti neformalne grupe “Pravda za Davida” su se, inače, teretirili da su organizovali neprijavljen javni skup na Trgu Krajine, da su nakon tog skupa organizovali skup u pokretu kao i da su održali nedozvoljeno okupljanje ispred Narodne skupštine Republike Srpske gdje su, navodi se u prijavi, vrijeđali poslanike, policajce i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. U prijavi policije tvrdi se i da su aktivisti pokušali da uđu u zgradu Narodne skupštine u čemu ih je spriječila policija.

U obrazloženju Rješanja se, između ostalog, navodi da “ne proizilazi da vika, odnosno galama koja je kao radnja izvršenja prekršaja stavljena na teret okrivljenima nije usmjerena na javno iznošenje mišljenja o radu državnih organa (policije i tužilaštva)”.

Takođe, ističe se da, “kako je kao zakonsko obilježje prekršaja iz člana 8. Zakona o javnom redu i miru propisano da grubo vrijeđanje drugog lica mora biti na političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, te da takvo grubo vrijeđanje ili drugo bezobzirno ponašanje mora izazvati osjećaj ugroženosti ili uznemirenosti građana, to se u činjeničnom opisu prekršaja moralo navesti na kojoj osnovi okrivljeni grubo vrijeđaju ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i poslanike Narodne skupštine Republike Srpske, na koji način su se okrivljeni bezobzirno ponašali, te da je i kako je grubo vrijeđanje i bezobzirno ponašanje izazvalo osjećaj fizičke ugroženosti ili uznemirenosti građana”.

Na kraju, potrebno je naglasiti da će troškovi i ovog postupka pasti na teret budžeta, odnosno građana Republike Srpske koji će po ko zna koji put plaćati greške i samovolju policije.

Gerila.info