Facebook - glavni krivac kratkog trajanja baterije na iPhoneu

U Facebooku trenutno rade na rješavanju problema zbog kojeg se baterija na Appleovim telefonima (pre)brzo prazni

The Guardian / 20. Oktobar 2015

 Sve više korisnika iPhonea na internet forumima žali se na Facebookovu aplikaciju koja je, čini se, jedan od glavnih razloga brzog pražnjenja baterije na njihovim telefonima.

Do problema ne dolazi samo dok je aplikacija pokrenuta, odnosno tokom surfanja Facebookom, već i dok se uopšte ne koristi i dok je isključena opcija osvježavanja sadržaja aplikacije u pozadini.

Programer koji razvija aplikacije za iPhone Jonathan Zdziarski smatra kako je djelimični krivac za ovo praćenje lokacije korisnika te bi najviše problema mogli imati korisnici s uključenom opcijom dijeljenja lokacije, dok developer Matt Galligan kaže da zbog načina na koji je napravljena aplikacija Zuckerbergove mreže, Facebook neće moći jednostavno riješiti ovaj problem.

Facebook konstantno prati lokaciju korisnika kako bi aplikacija imala uvid u sva mjesta koja su oni posjetili, ali i zbog drugih lokacijskih servisa i Facebookovih aplikacija – Messengera i Instagrama.

Isključivanjem opcije pozadinskog osvježavanja neće se isključiti opcija praćenja lokacije, već samo skidanje novog sadržaja, ali korisnici mogu ograničiti korištenje lokacijskih usluga samo na vrijeme dok se aplikacija koristi ili mogu u potpunosti isključiti lokacijske usluge. 'Samo nevjerojatna količina analitike u Facebooku trebala bi biti dovoljna da vam isprazni bateriju, nevezano za to imate ili ne uključenu opciju praćenja lokacije', dodao je Zdziarski.

Ovaj problem potvrdili su i u najvećoj društvenoj mreži na svijetu – kažu kako su svjesni kako je dio ljudi imao problema s baterijom zbog njihove aplikacije za iOS uređaje te se nadaju kako će ovaj problema brzo riješiti, no iz ove kompanije tvrde kako se problem ne nalazi u praćenju lokacije korisnika (uopšteno, aplikacije koje na vašim telefonima koriste pozadinsko osvježavanje i lokacijske usluge brže će prazniti baterije).

Vlasnici Appleovih telefona prošlih su godina već imali sličnih problema s Facebookovom aplikacijom koja im je izuzetno brzo praznila bateriju, a najgore su prošli oni koji su imali aktivirane upravo ove dvije opcije – pozadinsko osvježavanje i praćenje lokacije.

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.