Evropska sedmica imunizacije: Smanjen obuhvat vakcinisane djece, neophodno nadoknaditi propušteno

VAKCINE

Potrebno je da svako dijete u zemlji primi vakcine predviđene redovnim programom vakcinacije, jer bi u suprotnom tokom i nakon pandemije koronavirusa Bosnu i Hercegovinu mogle zadesiti nove zdravstvene krize

27. april 2021

 

Evropska sedmica imunizacije obilježava se tokom posljednje sedmice aprila, a danas su u obraćanju predstavnici zavoda, Federalnog ministarstva zdravstva, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH pozvali roditelje da provjere vakcinalne kartone svoje djece, jave se pedijatrijskim timovima i vakcinalnim centrima i nadomjeste popuste u rutinskoj imunizaciji.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH, istakao je da se imunizacijom svake godine spasu milioni života, a da se ospice i mnoge druge bolesti, poput difterije, tetanusa i velikog kašalja mogu učinkovito spriječiti pravovremenim cijepljenjem.

"Takođe, ove godine svi smo svjedoci pandemije COVID-a i najefikasnije sredstvo ponovo je vakcina. Mi se borimo s pokretom protiv cijepljenja, koji je među 10 najvećih prijetnji zdravlju u nadolazećem razdoblju prema SZO", kazao je on i dodao:

"Trenutno situacija u BiH trenutno nas tjera na zabrinutost, jer pad obavezne imunizacije koji bilježimo upozorava nas na opasnosti koje se mogu desiti tokom COVID-a i nakon COVID-a pogotovo po povratku djece u obdaništa ili škole".

Čerkez je kazao kako je danas na sjednici Kriznog štaba FBiH donesena mjera da se mora napraviti plan revizije, da se moraju pregledati zdravstveni kartoni i napraviti plan imunizacije djece koja nisu primila vakcinu ili neku od doza vakcina.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, rekao je da su vakcine jedno od najvećih medicinskih dostignuća 20. vijeka koje spašava između dva i tri miliona života u svijetu.

"Zabrinjava činjenica da je obuhvat imunizirane djece u prošloj godini znatno opao i da nam prijeti povratak bolesti koje su mogle i mogu biti spriječene cijepljenjem", kazao je on i dodao da svi "moramo zajedničkim snagama snažno i glasno podržavati cijepljenje i isticati njegovu važnost".

Sanjin Musa, voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, rekao je da je pandemija COVID-a uticala na provođenje rutinskog programa imunizacije.

"U 2020. podaci o obuhvati govore da su za 30 do 40 posto niži od ciljnih vrijednosti", kazao je on i dodao da je cilj intenzivirati period redovitog programa imunizacije kako bi se nadomjestili propusti u imunizaciji.

Istakao je da ohrabruju pedijatrijske službe da pregledaju kartone, da pozovu roditelje, ali i roditelje da se jave svojim pedijatrijskim službama kako bi nadoknadili propuštenu imunizaciju.

Govoreći o vakcinaciji protiv COVID-a, Musa je rekao da su zaključno sa 17. sedmicom u FBiH 48.464 osobe dobile dozu vakcine protiv COVID-19.

"Prema podacima zavoda, do sada je zaprimljeno 70.690 doza cjepiva", kazao je Musa i dodao da očekuju u prvim sedmicama maja da će se intenzivirati proces imunizacije i isporuke cjepiva.

Amra Junuzović Kaljić, predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju, je rekla da ne žele jednu zdravstvenu krizu, COVID-19, zamijeniti drugom krizom s epidemijama vakcinom preventabilnih bolesti.

Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH, rekla je da je u 2019. godini obuhvat vakcina MMR1 iznosio 79 posto, a u 2020. je 50 posto, tako da dosta djece nije zaštićeno i ukoliko se desi epidemija zdravstveni sistem neće moći da podnese još i to.

"Sada je vrijeme da se preduzmu određene akcije", rekla je ona i pozvala roditelje da odvedu djecu pedijatrima i nastave s regularnim programom vakcinacije.

Pozvala je roditelje i da ne slušaju neprovjerene informacije, navodeći da postoje izvori koji su provjereni, tačni i naučno zasnovani kao što je web-stranica vakcina.ba.

Fabio Scano, šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, rekao je da je moć rutinske vakcinacije očigledna, jer su na primjer uz pomoć vakcina sa zemlje izbrisane velike boginje, već 20 godina evropska regija SZO nema prisustva dječije paralize, što znači da su spašeni milioni života i da je spriječeno jako puno patnje.

"Između 2010. i 2018. godine spriječeno je 23 miliona smrtnih slučajeva samo zbog vakcine protiv rubeole", kazao je Scano naglašavajući da je rutinska vakcinacija važna.