Evo zašto dijaspora plaća kaznu od 200 KM pri ulasku u BiH

GRANICA

Donosimo detalje

28. maj 2021, 11:28

Brojni građani iz dijaspore ostali su zatečeni činjenicom da im se prilikom ulaska u BiH naplaćuje kazna od 200 KM, odnosno 100 KM ako je plate odmah, iako posjeduju bh ličnu kartu.

Jedan od čitalaca nam je napisao da je prilikom ulaska u BiH platio 400 KM za svoju četveročlanu porodicu.
Svi su, kaže, zatečeni i smatraju da je ovakva odluka apsurdna jer ulaze u svoju matičnu zemlju dok istovremeno, građani Srbije i Hrvatske u BiH ulaze samo sa ličnom kartom.

Ova odluku je na snazi još  od septembru prošle godine. Donijelo ju je  Ministarstvo sigurnosti, a usvojilo Vijeća ministara BiH čime je derogirana prethodno donesena odluka koja je omogućavala da uz prezentaciju lične karte nekažnjeno ulaze na teritoriju BIH.

Kazna se ne plaća u slučaju da građani iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu ulaze sa bh pasoš i u tom slučaju nije potreban ni PCR test na virus SARS-COV-2
Takođe predočavanja negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 u Bosnu i Hercegovinu mogu ući i državljani Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.
U slučaju da građani iz dijaspore, kao i uostalom svi stranci koji ispunjavaju uslove ulaska u Bosnu i Hercegovinu propisane Zakonom o strancima, u Bosnu i Hercegovinu ulaze sa pasošom druge države moraju predočiti negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granični prijelaz Bosne i Hercegovine.