Dugogodišnji novinar BBC-a dobio otkaz zbog neprimjerene šale na račun kraljevske bebe

Danny Baker, engleski pisac, novinar, scenarist i radijski voditelj na BBC-u dobio je otkaz nakon što je najnoviju kraljevsku prinovu uporedio sa čimpanzom.

BUKA portal / 09. Maj 2019

"Kraljevska beba napušta bolnicu", napisao je na Twitteru Danny Baker, slavni radijski DJ, ispod crno-bijele fotografije muškarca i žene koji za ruku vode čimpanzu obučenu u dječaka.  

Iako tvrdi da je u pitanju bila samo šala, odmah je dobio otkaz na BBC-u, gdje je radio od 1989. godine.  Njegova 'šala' okarakterisana je kao rasistička i izazvala je zgražavanje na društvenim mrežama. 

Baker je fotografiju obrisao te se  izvinio.  

"Izvinjavam se zbog fotografije majmunčića u otmjenom odijelu koja je neke naljutila. To poređenje mi nikad nije palo na pamet jer moj um nije toliko bolestan. Čim su se pojavile smislene kritike, skinuo sam objavu. To je to", napisao je na Twitteru Baker.  

"Upravo sam dobio otkaz na BBC-u", kratko je napisao Baker na svom Twitter profilu. "Rekli su mi da sam ja sigurno mislio to što sam objavio i da BBC mora držati do svoje reputacije, bla, bla, bla. Bukvalno su me bacili pod autobus. Mogao sam čuti kako im klecaju koljena", napisao je Danny Baker uz hashtag #Fuckem. 


Buka preporuka

Svijet

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.