Došlo je vrijeme da se priča oko malih hidroelektrana privede kraju

Deklaracija o zaštiti rijeka je politička odluka i dokaz spremnosti da se ovaj problem riješava.

Maja Isović Dobrijević / 10. Februar 2021

 

Robert Oroz, predsjednik Ekološko-humanitarne udruge „Gotuša” iz Fojnice povodom Prijedloga deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj koji je podnio narodni poslanik Igor Crnadak rekao je da je usvajanje same deklaracije veoma važno.

"Sama ova deklaracija neće riješiti probleme, važno je da se o ovoj temi raspravlja u skupštinskim klupama. Vrijeme je da se već jednom ova priča oko MHE privede kraju. Teško je gasiti pojedinačne požare jedan po jedan", rekao je Oroz za BUKU i dodaje da su sve rijeke u BiH u ugrožene, na ovaj ili onaj način.

"Nažalost, ova deklaracija nije obavezujuća. Ona je tek politička odluka i dokaz spremnosti da se ovaj problem riješava. Neophodno je izmijeniti zakone i pravilnike da bi se ona primjenila u praksi, a to je jako dug i mukotrpan posao. Bitno je da se krenulo", ističe on.

Oroz se nada da je ovaj put Republika Srpska spremna za ovaj korak, odnosno da zaista stavi interes rijeka ispred interesa pojedinaca, iako ponavlja svoj lični stav da nikada ne vjeruje političarima.

"Podržavanje ove Deklaracije je tek početak procedure i izraz spremnosti da se ovaj problem rješava, a ujedno i priznanje da veliki problem postoji i da stvari nisu posložene kako treba", smatra naš sagovorni.

U predloženoj Deklaraciji se navodi da su rijeke jedno od najvećih prirodnih bogatstava Republike Srpske i da će biti uništene ukoliko se realizuju izdate koncesije za izgradnju malih hidroelektrana. Takođe, navodi se da se izgradnjom MHE ugrožava i životno stanište za mnoge životinjske vrste, kao i narušavanje životne sredine i ekosistema koji zavise od rijeka.

Od Vlade RS traži se da proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana, odnosno da se obustave svi daljnji radovi i projekti na našim rijekama, sve dok se ne izvrši kompletna revizija postupaka donošenja koncesionih dozvola za izgradnju minihidrocentrala za period 2005-2020. godina.

Ostaje da vidimo kako će narodni poslanici razmatrati ovu temu.

Vezan tekst:

ČOVJEK KOJI JE SVOJIM TIJELOM BRANIO RIJEKU ŽELJEZNICU: Ostaće nam ono što uspijemo oteti!

 

 

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.