Dodikovo obraćanje Narodnoj skupštini RS: Postoji opasnost da će se Bosna i Hercegovina raspasti

BiH

“Ako ne riješimo trenutne izazove, postoji opasnost da će se Bosna i Hercegovina raspasti, a da će Republika Sprksa krenuti ka izlazu"

10. decembar 2021, 1:40

 

Dodik se u prvih sat vremena zasjedanja nije obratio. Nakon glasanja dobio je dozvolu poslanika nakon što je izglasano njegovo obraćanje. Očekuje se da će njegovo obraćanje rajati 60 minuta. 

“Nisam srpski izolacionista, ne želim samo bolji aranžman samo za RS, želim bolji aranžman i za BIH. Ako ne riješimo ove izazove prijeti opasnost da će se BiH raspasti, a Republika Srpska krenuti prema izlazu”, rekao je na početku obraćanja, istučići kako je njegov princip da “entitetski parlamenti moraju da imaju veću i značajniju ulogu.

Milorad Dodik u svom obraćanju poslanicima između ostalog je poručio: “Moramo pažljivo da odmjerimo šta je naš entitetski interes” rekao je u uvodnom obraćanju pred narodnim poslanicima član Predsjedništva Bosne i Herceogivne Milorad Dodik. Na početku sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti Dodik je, kako je sam rekao, parafrazirao dijelove govora bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Dejvida Kamerona uoči referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Dodik je ponovio stav da smatra da Bosna i Hercegovina “ide u pravu na koji nismo pristali zaklljučivanjem Dejtonskog sporazuma”, a da se zamjerke odnose na “miješanje u naše nadležnosti”, zbog čega se, tvrdi, stalno postavlja pitanje “zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali?”

Republika Srpska, kaže Dodik, ima osjećaj da Bosna i Hercegovina ide u krivom pravcu.

Jedan za drugim mijenjaju se nadležnosti u korist Bosnne i Hercegovine i ne primjećujemo da iko izražava kajanje zbog toga”, istakao je Dodik uz tvrdnju da vjeruje da je moguće ostvariti dogovor po kojem svako može dobro da se osjeća i da svi narodi u Bosni i Herceogivni mogu dobro da se osjećaju.