Dodik: Vojska neće ići na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, kako to traži Zvizdić i Savjet ministara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH neće fizički zatvarati granice prema Srbiji i Crnoj Gori

Srna / 02. Juli 2019

Ovo se, kaže Dodik, navodi u zaključku Vijeća ministara BiH kojim se od ministrice odbrane Marine Pendeš traži bataljon Oružanih snaga BiH za te namjene.

"Dobro se zna da je vrhovni komandant Oružanih snaga Predsjedništvo BiH i ja kao predsjedavajući Predsjedništva neću dozvoliti da se granice zatvaraju. Potpuno mi je poznata netrpeljivost militantnog Denisa Zvizdića prema Srbiji, koji bi umjesto zatvaranja granica trebalo da razmišlja o tome kako da se nađe rješenje za problem dolaska migranata u BiH u dijalogu sa Srbijom i Crnom Gorom, a ne da se šalje vojska na granice", istakao je Dodik.
 

Poručivši da vojska neće ići na granice, Dodik je rekao da je Zvizdićev prevashodni zadatak da traži rješenje kako da se usmjere migranti da idu prema Evropskoj uniji, što im i jeste željena destinacija, a ne kako da se zatvaraju granice prema našim susjedima. 

Dodik je kazao da Vijeće ministara još nije dostavilo Predsjedništvu BiH sveobuhvatan izvještaj o migracijama.

On je naveo da je Vijeće ministara trebalo do 19. juna da dostavi sređen dokument koji će obuhvatiti mjere u vezi sa migrantskom krizom, među kojima neće biti izlaženja vojske na granicu. 

"Moramo imati efektivne, a ne militantne mjere koje nam predlaže Vijeće ministara, kao pomoćno tijelo Predsjedništva BiH i očekujem da to učine", naglasio je Dodik.

Inače, tema migrantske krize je na današnjoj sjednici Vijeća ministara oduzela najviše vremena. Ministarstvo odbrane dobilo je zadatak da prema Predsjedništvu BiH uputi Odluku o angažovanju inžinjerskih jedinica za sprečavanje ilegalnog prelaska granice BiH.

"Lokacije su tačno i precizno definisane, 10 ih je frekventno. Dio s granicom sa Crnom Gorom, Srbijom i ta odluka će biti pripremljena i upućena ka Predsjedništvu", rekao je on.

Najavio je pojačanu kontrolu granice u saradnji s graničnim policijama Srbije i Crne Gore, a pripremljena je i inicijativa za prijem novih kadeta u Graničnu policiju BiH, njih 100 ili 150.

"Ide se zajedno s entitetskim i kantonalnim MUP-ovima. Šefovi ili vođe takvih jedinica bit će pripadnici Granične policije. Preferirat ćemo one MUP-ove koji su spremni finansijski podržati svoje službenike", istakao je Zvizdić.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.