"Dodik nas je nazivao balijama i ustašama, a Zagreb ga prima dok istovremeno ignoriše poziv Predsjedništva BiH..."

Prijem koji predsjednik i premijer Hrvatske Zoran Milanović i Andrej Plenković organizuju za Milorada Dodika nosi opasnost za dodatnu destabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini, smatraju iz SDA

BUKA portal / 16. Septembar 2020

Foto: BUKA

Stranka demokratske akcije reagovala je nakon informacije da će se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastati danas u Zagrebu sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem te predsjednikom te države Zoranom Milanovićem poručujući da se radi o privatnoj posjeti.

"Prijem koji predsjednik i premijer Hrvatske Zoran Milanović i Andrej Plenković organizuju za Milorada Dodika nosi opasnost za dodatnu destabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini, smatraju iz SDA.

Naglašavaju da je potpuno zaobilaženje institucija Bosne i Hercegovine i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH jako loša poruka zvaničnog Zagreba prema našoj državi.

"Izuzetno je štetno da predsjednik Hrvatske ignoriše poziv Predsjedništva BiH za razmjenu posjeta, a istovremeno prima Dodika koji neprestano prijeti podjelom države BiH, blokira rad državnih institucija i euroatlantski put zemlje, vrijeđa Bošnjake i Hrvate nazivajući ih za skupštinskom govornicom balijama i ustašama, te im onemogućava njihovo pravo na legitimne predstavnike u Vladi RS-a" kazali su iz SDA.

SDA poziva predsjednika i premijera Hrvatske da imaju u vidu izuzetnu važnost odnosa između BiH i Hrvatske, kao i Bošnjaka i Hrvata, te da ne šalju poruke kojima se unosi dodatno nepovjerenje i narušavaju odnosi između dvije države i dva naroda.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.