Direktor policije Darko Ćulum pred Anketnim odborom

U Banjaluci se danas održava sjednica Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je izjavu dao načelnik Uprave Kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Kostrešević u vezi sa tragičnim stradanjem mladića Davida Dragičevića.

ATV / 22. Maj 2018

Nakon njega na pitanja odgovara direktor Policije RS Darko Ćulum.

Sjednica, koja je otvorena za javnost, održava se u Narodnoj skupštini.

Na prethodnoj sjednici, u petak, 18. maja, izjave su dali direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić.

Da li se na lice mjesta poziva mrtvozornik,  pitao je predsjednik Anketnog odbora Branislav  Borenović Ćuluma.

“Mrtvozornika poziva policija, a tužilaštvo naređuje obdukciju”, odgovorio je Ćulum i kaže da ne zna da li je izlazio mrtvorzornik na lice mjesta u slučaju  Davida Drgičevića.

Ćulum je rekao i da leš nije bio pod policijskim nadzorom dok se prevozio i da je odluku da se izađe na pres konferenciju donio nakon pritiska javnosti.

Kaže da nije istinita priča o tome kako su se pojavile informacije da je neko iz njegove policije učestvovao u tom slučaju.

“I ministar je rekao da se treba izaći na pres samo sa činjenicama do kojih se do tog trenutka došlo”, objašnjava Ćulum.

Kaže da su utvrdili da je bila tuča kod kafića “Meta” još u trenutku dok se tragalo za licem.

Ne zna ko je radio toksikološki nalaz urina.

Ćulum je rekao da je policija ispoštovala sve što je tužilaštvo naredilo,  a vjeruje da će tužilaštvo brzo izaći sa nekim činjenicama.

Kaže da je odlučio da to preuzme Uprava za organizovani i teški kriminalitet, jer su oni bili na licu mjesta.

Naveo je da je dva dana nakon obdukcije izještaj dostavljen tužilaštvu. I tu stoji,kako kaže, da je na nepoznat način David završio u Crkvenoj.

Na zahtjev porodice je, navodi, izvrđena druga obdukcija. “Mi smo smatrali da je trebao da bude izvršen uviđaj na Laušu u kući. Zato je došlo do smjene policijskoj upravi Lauš”, kaže Ćulum.

Đorđić je pitao Ćuluma ko je pozvao Željka Karana na press konferenciju. Čulum je odgovorio da misli da je načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

Naveo je i da je veliki pritisak javnosti bio razlog za press,te da takva situacija nikada do sada nije bila.Ćulum smatra da su institucije podlegle pritisku javnosti.

Navodi i da smatra da je stanje bezbjesnosti stabilno, te da ga do sad niko nije doveo u kontekst da nekog štiti i da mu teško pada hajka na njega i ovo što se piše i govori u javnosti.

Đoržić je pitao Ćuluma i da li su ispoštovane sve pismene procesure koje se sprovode u redovnim istragamam, na šta je opdgovorio da misli da jesu.

Kaže da ga je Lapit zvao i rekao da je policija uradila sve kako treba. Na pitanje da li misli da je relevantna konstatacija vještaka iz sSovenije na sudu odgovara da će to sud procijeniti.

Ćulum kaže da je njih sedmoro smatralo da treba održati press konferenciju, te ponavlja da je nepoznato kako je David završio u Crkvenoj.

“Isto je to bilo i pred press, a tako je i sada”, kaže Ćulum.

 

Izvor


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.