Devetorke rođene u Maroku i majka osjećaju se dobro

- Zdravstveno stanje pet djevojčica i četvorice dječaka, koji su pod nadzorom ljekara u Kazablanki, svakim danom sve je bolje

BUKA portal / 02. Juni 2021

 

Zdravstveno stanje devetorki koje je u Kazablanki, u Maroku, rodila Halima Cisse, porijeklom iz Malija, svakim danom sve je bolje.

Bebe rođene putem carskog reza prije otprilike mjesec i njihova majka nastoje se prilagoditi novom životu.

Zdravstveno stanje pet djevojčica i četvorice dječaka, koji su pod nadzorom ljekara, medicinskih sestara i njegovateljica, u Kazablanki, svakim danom sve je bolje.

Porodica je dječacima dala imena Muhamed, Bah, Omer i Al-Haji, a djevojčicama Kadidya, Fatume, Heva, Edama i Umu.

O djeci se brine ukupno 20 medicinskih sestara, deset u dnevnoj i deset u noćnoj smjeni. Na čelu tima nalazi se medicinska sestra Sumeyye al-Arkubi.

Ona je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorila o brizi i zdravstvenom stanju beba.

Arkubi je istakla kako ljekar svaki dan posjećuje djecu.

”Nakon posjete, djecu hranimo, mijenjamo pelene, provjeravamo temperaturu i dajemo lijekove ukoliko je to preporuka ljekara“, pojasnila je ona.

Kaže kako je stanje beba dobro.

”Svakim danom sve su bolje. Dobro je što su počeli dobivati na težini“, rekla je Arkubi koja je dodala kako i majka svako jutro vidi svoju djecu i hrani ih mlijekom.

Čitav medicinski tim posebnu pažnju posvećuje devetorkama i brine se o njima kao da su im vlastita djeca.

”Svaki dan smo s njima. Kada im je zdravstveno stanje dobro, radujemo se kao da su naša vlastita djeca. I sama sam vrlo sretna što se brinem o njima. Ponosna sam na uspjeh moje zemlje kada je u pitanju rođenje i briga o bebama“, kazala je ona.

Halima Cisse, iz Malija, nakon pretraga u Bamaku i pokazatelja da nosi sedmorke, 30. marta prevezena je u Maroko. Ova 25-godišnjakinja je 4. maja, na iznenađenje i ljekara, rodila devetorke umjesto sedmorki, kako su pokazivale pretrage.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.