Desetine američkih državljana napuštaju Irak nakon krize u Iranu i ubistva generala

Desetine američkih državljana koji rade za strane naftne kompanije u južnom iračkom gradu Basri napuštaju zemlju, saopćilo je iračko ministarstvo nafte, a nakon američkog zračnog udara u kome je ubijen vodeći iranski komandant u Iraku.

Klix / 03. Januar 2020

shutterstock

Američka ambasada u Bagdadu zatražila je od svih svojih državljana da odmah napuste Irak, samo nekoliko sati nakon ubistva zapovjednika iranskih Quds snaga, Qasema Soleimanija i zapovjednika iračke šiitske milicije, Abu Mahdija al-Muhandisa.

Irački zvaničnici saopćili su da evakuacija neće uticati na operacije, proizvodnju ili izvoz nafte.

Izvori iz naftne industrije ranije su izjavili Reutersu kako se očekuje da naftni radnici avionima napuste zemlju.

Naftna proizvodnja u Iraku, drugom po veličini proizvođaču u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), iznosi oko 4,62 miliona barela dnevno, sudeći po Reutersovom monitoringu proizvodnje u OPEC-u.

Portparol British Petroleuma (BP), koji djeluje na golemom naftnom polju Rumaila u blizini Basre, odbio je komentirati novonastalu situaciju. Rumaila je još u aprilu proizvela oko 1,5 miliona barela nafte dnevno.

Italijanska energetska grupacija ENI saopćila je da naftno polje Zubair, koje je proizvodilo oko 34.000 barela nafte dnevno za ENI u prošloj godini – što je samo djelić ukupne proizvodnje naftnog polja – normalno nastavlja s radom. ENI je saopćila da grupa pažljivo prati situaciju u Iraku.

Genel, proizvođač nafte u autonomnoj regiji Kurdistan u sjevernom Iraku, također je saopćio da se njegove djelatnosti nastavljaju normalno. Kompanija nije komentirala eventualnu evakuaciju svog osoblja.

Gulf Keystone Petroleum (GKP), koji također djeluje u Kurdistanu, saopćio je da, iako se ta dešavanja odvijaju na jugu Iraka, pažljivo prate situaciju i operacije na naftnom polju Shaikan.

Naftna kompanija DNO nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, prenosi Reuters.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.