Cijela Britanija bruji o bizarnom istupu Borisa Johnsona koji je obilježio i nemili događaj iza njegovih leđa

Britanski premijer Boris Johnson održao je u četvrtak u West Yorkshireu govor pred polaznicima policijskog koledža koji britanski mediji opisuju kao prilično bizaran.

BUKA portal / 06. Septembar 2019

Premijer kao da je pričao iz glave iako je pred sobom vrtio neke papire i na trenutke je zvučao prilično nepovezano, a izjavio je između ostalog da bi radije bio ‘mrtav u jarku’ nego pristao na odgodu Brexita, piše Guardian.

Johnsonovo obraćanje i nakon toga odgovaranje na pitanje novinarima kasnilo je gotovo sat vremena. Kad je konačno stigao za govornicu, djelovao je potpuno nepripremljeno i rastreseno.

U jednom je trenutku pokušao citirati policijsko upozorenje koje se izgovara prilikom hapšenja, no nikako se nije mogao sjetiti teksta pa se osvrtao tražeći pomoć od mladih policajaca.

Pri kraju pitanja i odgovora jednoj policajki koja je stajala iza premijera naglo je pozlilo pa je na kraju sjela. Dok je publici već bilo jasno da bi djevojka svaki tren mogla pasti u nesvijest, premijer je nastavio govoriti, a kad je i on shvatio da joj nije dobro, iznenadio se i rekao:

- Ovo je znak da previše pričam.

Britanski parlamentarci kasnije su kritizirali Downing Street zbog politiziranja policije koristeći službenike kao kulisu za premijerov govor.

Brojna novinarska pitanja nakon govora fokusirala su se na ostavku njegova brata Joa Johnsona u vladi, a upitan bi li mogao obećati da nikad neće tražiti odgodu Brexita od EU, rekao je:

- Da, mogu obećati. Radije bih ležao mrtav u jarku.

Kad su ga pitali bi li dao ostavku ako ga na to prisili zakon koji bi u ponedjeljak mogao stupiti na snagu, odbio je odgovoriti:

- Gledajte, ja… stvarno… To košta milijarde funti mjesečno, a ne postiže se ništa. Koji je zaboga smisao daljnjeg odgađanja? Mislim da je to potpuno, ali potpuno besmisleno.

Njegova vlada u ponedjeljak će zastupnicima donjeg doma podnijeti novi zahtjev o održavanju prijevremenih izbora, za što treba dobiti dvotrećinsku većinu. Bit će to drugi Johnsonov pokušaj da raspiše prijevremene izbore pošto je u srijedu izgubio, jer su mu se usprotivili oporba i konzervativni pobunjenici zbog čega je 21 konzervativnog zastupnika izbacio iz stranke te izgubio parlamentarnu većinu.

No, okolnosti su se promijenile i laburisti, vodeća oporbena stranka, mogli bi u ponedjeljak glasati za izbore ako na snagu stupi spomenuti zakon o odgodi Brexita i time se spriječi neuređen izlazak iz EU 31. listopada. Naime, malo je vjerojatno da će do 31. listopada Europska unija odobriti Johnsonove zahtjeve o izmjeni sporazuma o Brexitu koji je ispregovarala njegova prethodnica, bivša premijerka Theresa May, a koji nikada nije dobio podršku u parlamentu te je ona u konačnici otišla s vlasti.

 

Preuzeto iz Jutarnjeg lista

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.