<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA PREDSTAVLJA: ŽENSKE PRIČE (ono o čemu se šuti)

ŽENE

Ženske priče daju prostor ženama da govore o onome što jesu, a društvu da sluša, uči i prihvata.

07. august 2020, 12:17

 

„A girl should be two things: classy and fabulous.“ - poznati citat, dio univerzalnog ženskog identiteta. Otmjena i nevjerovatna, kaže Coco Chanel, trebala bi biti svaka djevojka.

Zapravo - ne. Svaka žena bi trebala biti sve što želi biti.   

Ženske priče – asociraju Vas na priče o odjeći, maskari, frizerima?

Ženske priče zapravo, mnogo su više od toga. Žene pričaju, kada ne osjećaju da će zbog toga biti odbačene, o onome o čemu društvo šuti – žene pričaju o nasilju, pobačaju, mentalnom zdravlju, medicinski potpomognutoj oplodnji, predrasudama s kojima se susreću jer su žene.  

Ženske priče daju prostor ženama da govore o onome što jesu, a društvu da sluša, uči i prihvata. Prava i svakodnevne prepreke u toku života žene nikad ne dobivaju svoje mjesto na dnevnom redu, jer je svakodnevnica u našoj zemlji ispunjena mržnjom, nacionalizmom i vječito istim načinima upotrebe ovih stvari za dnevnu politiku. A žene – kako god se zvale, se suočavaju sa osudom okoline ako odluče nemati djecu, ako ne mogu imati djecu. A kada mogu i žele – često zbog trudnoće ostaju bez posla. Zbog toga često misle "sa mnom nešto nije u redu" .   

U narednim sedmicama na portalu Buka čitajte intervjue o ženskim iskustvima o kojima se malo govori, a još manje sluša, donosimo i analize stanja ženskih prava u Bosni i Hercegovini kao i komentar stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja.

Ženske priče realizira organizacija MAP uz podršku projekta BOLD, a autorica je novinarka i psihologinja Hana Sokolović.