BUKA PODKAST Ifet Feraget: U tužilaštvima umjesto tužilaca sjede kriminalci

Ovo je istraga o istrazi, kaže Feraget za BUKU

Slađan Tomić / 01. Februar 2021

Pripadnici SIPA-e, po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili su dvije osobe zbog zloupotrebe položaja i ometanja istrage  u predmetu “Dženan Mmeić”. Uhapšeni su  Hasan Dupovac, bivši načelnik MUP-a KS za saobraćajne istrage i Zijo Mutap, otac Alise Mutap, djevojke Dženana Memića koja je bila s njim u trenutku kada je došlo do povreda za koje Tužilaštvo KS neuspješno pokušava dokazati da su nastale od udara automobile, a porodica tvrdi drugačije.

“Aktivnosti se vrše u okviru predmeta na kojem Tužilaštvo BiH radi duži vremenski period, a odnosi se na krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016. Godine” saopštili sui z Tužilaštva BiH.

O današnjem hapšenju, ali i cijelom slučaju razgovarali smo s Ifetom Feragetom, advokatom porodice Memić.

Inače, ovo je prvi put da su članovi porodice Mmeić na istoj strani na kojoj je Tužilaštvo, s obzirom na to da oni odbacuju istrage vođenje u Kantonalnom Tužilaštvu KS.

„Ovaj put smo na pravoj strani i to je ono što sam ja rekao i gospodinu Murizu Memiću i gospodinu Davoru Dragičeviću na samom počeku – vama ne treba advokat, vi na svojoj strani, kada bi stvari bile kako treba, imate na desetine advokata. Tužioci su advokati žrtava, tužioci su advokati oštećene strane. Nažalost, stvari u predmetu Dženan Memić i David Dragičević su nam dale za pravo, odnosno dokazi u oba slučaja, da tvrdim da u tužilaštvima umjesto tužilaca sjede kriminalci“ kazao je Feraget u razgovoru za BUKU.

Tužilaštvo BiH je vrlo precizno vodilo istragu, dodaje Feraget.

On nije htio spekulisati o tome da li postoji još osoba koje trebaju biti uhapšene i koje se mogu osumnjičiti da su ometale istragu. Podsjetio je da je krivična prijava podnesena protiv velikog broja ljudi, između ostalog i tužilaca.

„Ova istraga se vodi zbog ometanja istrage u predmetu Dženan Memić i to je ono što sam ja najavljivao od samog početka kada sam rekao da će ključ za rješenje oba slučaja biti sintagma – istraga  o istrazi. Istražujemo zašto je neko neadekvatno vodio istragu u predmetu „Memić“ gdje je Kantonalni sud dva puta presudio da se nije dogodila saobraćajna nesreća“ kaže Feraget.

Feraget priznaje da nije očekivao, ali je vjerovao, d amože doći ovaj dan za koji kaže da može biti početak promjena.

Cijeli razgovor poslušajte u audio podcastu.

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.