Buka karikatura: Kako su Dragan Čavić i NDP namagarčili svoje birače

Laž

Po ideji Aleksandra Trifunovića karikaturu je nacrtao Mladen Oljača

26. februar 2019, 12:13

Dragan Čavić godinama je bio najglasniji opozicionar sadašnjoj vlasti. Na prethodnim lokalnim izborima bio je i kandidat za gradonačelnika ispred stranaka opozicije. Tada je imao i mnogo veću promociju i jednu od najboljih izbornih godina za svoju stranku. Koju je vrlo brzo napustilo pola članstva. Nakon svakih izbora gotovo kao po pravilu vodeći članovi njegove stranke su je napuštali i prelazili u vlast. Na prošlim opštim izborima ovaj prelazak kandidata njegove stranke i izabranog poslanika, omogućio je Miloradu Dodiku formiranje vlasti. 

Sada je tim putem pošao i sam Predsjednik stranke, Dragan Čavić. Ubrzo nakon izbora odlučio se za koaliciju sa Dodikom i koalicionim partnerima SNSD. Jasno je da je dogovor o koaliciji postojao i prije izbora. A sada se zna i cjenovnik. Jedno Ministarstvo sa osobljem i direktorska pozicija u Elektrokrajini. 

Ovaj sramni čin povećaće garantovano i apstinenciju još više, jer teško će biti ubijediti birače koji su se prevarili oko Čavića i njegove partije, da glasanje vrijedi bilo čemu, a posebno njihov glas. Takva odluka osim što šteti kreiranju demokratskog društva, najviše odgovara upravo vladajućoj partiji. 

Sama promjena političkih uvjerenja ne bi bila sporna da se u ovom slučaju ne radi o obmani, prevari birača NDP-a. Naime, Dragan Čavić je do zadnjeg dana kampanje napadao politiku Milorada Dodika, dobio je mjesta u Parlamentu zahvaljujući glasovima protiv aktuelne vladajuće politike. Neobično velikom brzinom odmah nakon izbora je prešao na stranu vlasti, čime je svoje birače napravio magarcima, jer oni nisu glasali da NDP bude dio ove loše vlasti, već su u glasačke kutije ubacivali glasačke listiće da se NDP bori protiv nje. Tačno kako im je i Čavić obećavao u svojim predizbornim govorima, koji su, sada je već jasno, bili laž. 

Ko to nije shvatio, još veći magarac bio.