<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Borba građana Dobrinje za pitku vodu Sarajeva se nastavlja

Desk

Ispod ovog kompleksa teče potok koji se ulijeva u rijeke koje dalje idu u Bačevo iz kojeg se napaja vodom cijelo Sarajevo. Dovoljan je jedan litar naftnog derivata da zagadi pitku vodu u cijelom Sarajevu, istakla je Topalović

26. mart 2022, 6:50

 

Neformalna grupa građana Spas u zadnji čas - Spasimo Dobrinju okupila se danas u blizini Međunarodnog Aerodroma kako bi još jednom iskazala protivljenje gradnji ostave za kerozin i benzinske pumpe u ovom sarajevskom naselju.

Predstavnik građana Amar Taso kazao je kako je protest organizovan kako bi se nadležne institucije natjeralo da rade svoj posao.

"Mi smo dokazali niz nelegalnih radnji prilikom izdavanja dokumentacije za gradnju privatnom investitoru, gdje prije svega Općina Novi Grad nije bila nadležna da izdaje građevinsku dozvolu i urbanističku saglasnost. Nama je cilj da zaštitimo vodozaštitnu zonu i pitku vodu grada Sarajeva i da se izborimo s korupcijom koja je evidentna u konkretnom slučaju" istakao je Taso.

Podsjetio je na peticiju kojom su građani tražili od Ministarstva prostornog uređenja Kantona Sarajevo da poništi dozvole, te naveo kako nisu zadovoljni odgovorom ministra Envera Hadžiahmetovića.

"On nam je kazao da neće pokrenuti obnovu postupka izdavanja okolinske dozvole i da to njemu može narediti samo federalno Ministarstvo. Mi smo podnijeli zahtjev federalnom Ministarstvu da poništi dozvolu i da se pokrene postupak reizdavanja okolinske dozvole. Ružno je da je ministar Hadžiahmetović izignorisao zahtjev građana", rekao je Taso.

Amra Topalović iz grupe građana navela je kako je nekoliko razloga zbog kojih se mora spriječiti gradnja spornog kompleksa.

"Naftni derivati pri isparavanju povećavanje mogućnost obolijevanja od leukemije. U naseljima rezervoar može biti 300 metara kubnih, a ovdje investitor pravi dva rezervoara ukupne površine 1200 metara kubnih. Dakle, to još više povećava mogućnost obolijevanja koja nisu samo kancerogena, već i disajnih puteva i bolesti srca", naglasila je Topalović te dodala da postoji i ekološka opasnost.

"Ispod ovog kompleksa teče potok koji se ulijeva u rijeke koje dalje idu u Bačevo iz kojeg se napaja vodom cijelo Sarajevo. Dovoljan je jedan litar naftnog derivata da zagadi pitku vodu u cijelom Sarajevu", podvukla je ona.

O odgovoru ministra Hadžiahmetovića na skupu je govorio i predsjednik Udruženja Eko akcija Anes Podić.

"Po Zakonu o vodama Kantona Sarajevo ovakve gradnje u vodozaštitnoj zoni ne smije biti. Ministar Hadžiahmetović je spomenuo Zakon o vodama Republike BiH koji jeste derogiran, međutim kantonalni zakon iz 2010. godine jasno kaže da ne može biti gradnje objekata koji sadrže materije koje su na listi zabranjenih. Ministar taj Zakon nije spomenuo, već je spomenuo samo dio koji njemu odgovara", obrazložio je Podić.

Građani su na kraju poručili: "Ako ne bude pravde u ovoj zemlji, bit će je u Strasbourgu".