Benzinci i dizelaši postaju prošlost, Evropska unija uvela rigorozne kriterije

Prema novim idejama Evropske komisije, emisije ugljendioksida automobila po kilometru morale bi pasti za 50 posto od 2021. do 2030. godine, a ne za 37,5 posto, kako je prethodno planirano.

BUKA portal / 14. Septembar 2020

 

O tome izvještava "Süddeutsche Zeitung", a potvrde su stigle iz službenih izvora. Šta to konkretno znači? Mnogo više plug-in hibirda i električnih automobila u proizvodnji, koji emitiraju malo ili nimalo ugljendioksida u vožnji. Evropska unija će pratiti i stvarnu potrošnju plug-in hibrida za koje se sumnja da ih vozači uopće ne pune strujom te da funkcioniraju kao klasični hibridi te emitiraju mnogo više ugljendioksida u stvarnim uvjetima.

Teško je očekivati da će proizvođači automobila učiniti svoje motore s unutrašnjim sagorijevanjem još efikasnijima, jer je neke granice nemoguće dodatno spustiti. Ove mjere promijenit će sliku u prodajnim salonima automobila, u kojima će biti sve manje benzinaca i dizelaša, ali pravi izazov slijedi u velikim industrijskom silama, poput Njemačke. Deseci dobavljača za autoindustriju žive od prodaje dijelova za motore s unutrašnjim sagorijevanjem. S električnim automobilima očekuje se i veliki pad zaposlenih u autoindustriji, jer je poznato kako električni automobili imaju mnogo manje dijelova od standardnih vozila.

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.