Banjalučki opozicionar kritikuje šutnju banjalučkih gradskih vlasti: Kada su u pitanju havarije i ubistva, onda se okreće glava..

Banjalučki opozicioni političari juče su zatražili vanredno održavanje sjednice Skupštine grada zbog nalaza o zagađenosti zemljišta u Poslovnoj zoni Incel.

BUKA / 27. Maj 2019

foto BUKA

Oni su napomenuli kako je još 2005. godine postojao izvještaj u kome je skrenuta pažnja da se u krugu "Incela" nalaze kancerogena ulja koja imaju štetne posljedice po stanovništvo, te da su jasno date naznake šta treba raditi, u kojem periodu i koliko će sve to koštati.

Istovremeno su naglasili kako zabrinjava šutnja gradskih vlasti zbog problema koji su se pojavili u Banjaluci ovih dana, a koji se tiču mrlje koja se pojavila u Vrbasu, te zatražili da se obrate građanima i kažu kako da postupaju.

Saša Lazić, nezavisni odbornik u Skupštini Grada rekao je za BUKU kako je zabrinjavajuće da se ovako prećutkuju problemi u gradu.   

"Ovo mi, kao čovjeku, stvarno smeta: nigdje o Vrbasu u Bočcu, nigdje o piralenu u Incelu, nigdje o neispravnosti filtera na dimnjaku "eko" toplane, nigdje o Davidu godinu i nešto, nigdje o Slaviši, iza kojeg je ostalo četvoro djece i 1500 zaposlenih... Kad su kružni tokovi, maratoni i koncerti, onda pompezno i na sva zvona; kad su havarije i ubistva, onda se okreće glava i prećutkuje!? Šta drugo čovjek da kaže??? Povodom najnovijih informacija, tražimo vanrednu sjednicu gradske skupštine" rekao je on.

"Jedna od funkcija gradske uprave je i realno suočavanje sa problemima, u smislu da se u svim situacijama izađe pred građane i da im se pruži informacija o aktuelnom problemu, ma koliko on bio velik", dodaje Lazić za BUKU.

A danas se oglasio i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. On je priznao da su se požarom u Incelu otvorile ponovo neke stvari koje su se vukle 15 godina, ali naglasivši kako je upravo grad pokrenuo čitavu priču.

"Upravo je grad inspekcijskim nadzorom naložio Institutu da se izvrše određena mjerenja i otvaranjem te priče ponovo pokrenuo sve ovo. Ovo nije došlo samo od sebe, već bukvalno zbog naših inspekcijskih nadzora. Mi smo sad u fazi kontrolisanja jednog po jednog subjekta na području Incela. Incel je tipična privatizacijsko-tranzicijska priča uglavnom, nažalost, većinom propala i tamo se sad nalazi više od 60 subjekata. Ima i stečaja i likvidacije, i svačijeg i ničijeg, jedno prilično loše stanje što se tiče subjekata i gazdovanja.  Dodatno će se na cijelom području tražiti novo mjerenje da li i gdje ima određenog zagađenja i da se sa tim preduzimaju mjere. Dakle, grad je pokrenuo ovu priču i on je dalje vodi. Tražimo uključenje i Republičkog inspektorata u cijelu priču, a biće potrebno i uključivanje republičkih institucija, zbog velikog broja privrednih subjekata i velikih finansijskih sredstava potrebnih da se sanira dio zemljišta", rekao je Radojičić

On je kazao kako ne bi pravio bespotrebnu paniku zbog ove situacije.

"Izvršiće se potrebna kontrola. To nije problem od juče, već je to problem koji petnaestak godina traje, odnosno od momenta kada je Incel prestao da radi i da proizvodi, kada je počelo propadanje infrastrukture objekata tamo", rekao je Igor Radojičić novinarima u Banjaluci.


Lazić kaže kako traži javno očitovanje u vezi sa ovim slučajem.

"Građani Banjaluke moraju znati šta je ovdje u pitanju", kaže on.


Podsjetimo, kada je u martu ove godine došlo do požara i gorenja ulja piralen, angažovana je Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila da je zemljište kod energane puno piralena i drugih teških metala.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.