Banjalučki aerodrom ostao bez prihoda

Pandemija virusa korona im je u potpunosti poremetila planove

BUKA portal / 18. Novembar 2020

 

Turistička agencija “ARS Tours”, koja posluje u okviru “Aerodroma Republike Srpske”, došla je u skoro bezizlaznu situaciju. Zbog nedostatka letova i putnika sa banjalučkog aerodroma ostali su bez prihoda iz kojih su isplaćivali plate, saznaje portal CAPITAL.

Planom poslovanja za 2020. godinu oni su planirali prihode od 125.000 maraka. Ti prihodi su najvećim dijelom trebali doći od prodaje avio karata i to oko 100.000 maraka, a ostatak su očekivali od provizije ostvarene na hotelske rezervacije i usluga u oblasti turizma.

Međutim, pandemija virusa korona im je u potpunosti poremetila planove. Od početka godine, do kraja septembra, ostvarili su prihod nešto veći od 30.000 maraka, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 52,63 odsto.

Kako nisu imali od čega da isplate plate zaposlenima intervenisali su “Aerodromi Republike Srpske” kao njihovi osnivači.

“Zbog izuzetno teškog finansijskog stanja i nemogućnosti isplate ličnih primanja, Uprava preduzeća je donijela Odluku da se ovom preduzeću odobri pozajmica u iznosu od 20.000 KM sa rokom vraćanja od 36 mjeseci”, stoji u Revidiranom planu poslovanja “Aerodroma” koji će se naći na sljedećoj skupštini akcionara.

Ipak, svjesni su da je to samo privremeno rješenje, zbog čega su najavili kako će u narednom periodu razmotriti model organizovanja rada zbog smanjenja troškova poslovanja.

Prema podacima iz privrednih registara, “Ars Tours” je u prošloj godini sa 14 zaposlenih ostvario prihode od pola miliona maraka.

Podsjećamo, policija je u julu prošle godine uhapsila sada već bivšeg direktora tog preduzeća Sinišu Antića zbog sumnje da je nekonito prisvojio 63.000 maraka od uplaćenih turističkih aranžmana.

Na osnovu višemjesečne istrage koje je vođena pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, utvrđeno je kako je on tokom 2017. i 2018. godine, prilikom prodaje turističkih aranžmana, dobijeni novac umjesto polaganja na račun preduzeća, prisvojio za sebe.

“Aerodromi RS” su intervenisali i pomogli svom preduzeću, a ukoliko se situacija uskoro ne promjeni i njima će trebati finansijska pomoć.

Zvanični podaci pokazuju kako su u periodu januar-septembar ove godine ostvareno 1.082 letova kojima je prevezeno 39.615 putnika, što je drastično manje nego u istom periodu 2019. godine.

Naime, tada je za devet mjeseci bilo skoro 2.000 letova i preko 110.000 putnika što pokazuje o kakvom se padu radi.

Sve to je očekivano uticalo i na finansije “Aerodroma”. Od pet miliona maraka, koliko su planirali imati vlastitih prihoda, za devet mjeseci ostvarena je tek četvrtina plana.

“Svi organizacioni dijelovi Preduzeća su upozoreni da planirane rashode usklade sa ostvarenjem prihoda, te da u okviru svojih nadležnosti sačine procjenu za izradu revidovanog plana poslovanja”, navodi se u revidiranom planu poslovanja.

(Capital)


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.