ANKETA Pitali smo građane treba li ukinuti policijski čas u Republici Srpskoj

BANJALUKA

Ovo su odgovori koje smo dobili

05. maj 2020, 11:22

 

Vlada Republike Srpske spremna je da u narednim danima Narodnoj skupštini predloži ukidanje vanrednog stanja i vraćanje na vanrednu situaciju, a razmatra se i mogućnost ukidanja ili pomjeranja policijskog časa sa 20 na 22 časa. Izjavio je ovo juče srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. 

Obzirom da posljednjih dana svjedočimo porastu broja zaraženih novim vurusom korona, a od juče i novom popuštanju mjera - otvaranju tržnih centara, građane Banjaluke smo pitali da li je vrijeme za ukidanje policijskog časa, koji je u Republici Srpskoj na snazi od 21. marta, punih 45 dana.

Ovo su odgovori koje smo dobili

Cvijetić Živka: “Tačno je da posljednjih dana imamo sve veći broj zaraženi i usljed popuštanja mjera kojima svjedočimo, sigurno će ih biti još više, ali ako rade tržni centri, ne vidim razlog da i dalje na snazi ostane policijski čas. Ja lično radim cijelo vrijeme od proglašavanja pandemije i nije me strah da ću se zaraziti, držim distancu, nosim masku i rukavice i vjerujem da to radi svako kome je stalo do svog zdravlja, bez obzira na to da li imamo ili nemamo policijski čas.”

Jasna V. : “Ako su već ukinuli većinu mjera, ako je sada sve otvoreno i svi radimo, zaista ne znam šta onda znači policijski čas. Po meni jedino logično vratiti sve mjere ili ih sve ukinuti”.

Danijela S. : “Treba da puste ljude da normalno žive i kreću se. Jer svi mi koji radimo, vraćamo se kući gdje žive naši roditelji, kod nekoga u kući su i baka i deka, i mi im možemo donijeti virus. Šta u tom slučaju onda znači policijski čas.” 

Marko Radović: “Iskreno sam zbunjen svim što se dešava. Činilo mi se na samom početku da smo se jako dobro držali, da su sve mjere bile dobre i na vrijeme donesene, a sada ne znam šta bih mislio, jer uz sve te mjere nama raste broj zaraženih.”

Borka Bileski: “Policijski čas, po meni, treba zadržati još neko vrijeme, ili ga treba pomjeriti da počinje kasnije, ali definitivno nisam za to da imamo policijski čas kakav je bio sada za prvomajske praznike. Opet konačna odluka treba biti na medicinskim stručnjacima, jer oni to najbolje znaju.”

Slobo Fikret: “Mi stariji se pridržavamo svih mjera od početka, dok to ne možemo reći za našu omladinu. Živim kod Šibova i ljudi sve ovo vrijeme odlaze u prirodu u grupama i govore da njima virus ne može ništa. Ne vjerujem da policijski čas bilo šta može riješiti ili spriječiti.” 

Podsjetimo, u drugom dijelu naše zemlje - Federaciji BiH, policijski čas je ukinut 24. aprila, dok susjedna Srbija ukidanje iste mjere planira u četvrtak.