Aleksej Navaljni - Najglasniji Putinov kritičar

On je za Putinovu stranku rekao da je leglo "prevaranata i lopova", optuživši predsednikov sistem za "isisivanje krvi iz Rusije".

BUKA portal / 25. August 2020

 

Aleksej Navaljni, borac protiv korupcije, već dugo je najistaknutiji opozicioni aktivista u Rusiji i veliki protivnik predsednika Vladimira Putina.

On je za Putinovu stranku reko da je leglo "prevaranata i lopova", optuživši predsednikov sistem za "isisivanje krvi iz Rusije". Zakleo se i da će uništiti "feudalnu državu" u nastajanju.

Predvodio je i proteste protiv vlasti širom Rusije.

Ali nije uspeo ostvari ono što je možda i njegov najveći san - da bude Putinov protivnik na izborima.

Navaljnom je 2018. zabranjena kandidatura jer je pred ruskim sudom proglašen krivim za malverzacije i ta presuda ga je automatski diskvalifikovala.

On je više puta oštro negirao optužbe, rekavši da iza njih stoji Kremlj kojem smetaju oštre kritike.

Mnogi smatraju da je veliko iznenađenje to što je uopšte mogao slobodno da se kreće.

Ipak, 20. avgusta 2020. primljen je bolnicu pod sumnjom da je otrovan. To je drugi put da je, prema rečima njegovih saradnika, otrovan.

Dok je prošle godine bio u zatvoru, dijagnostifikovan mu je kontaktni dermatitis - reakcija na koži, koja se javlja nakon izloženosti nekom alergenu ili nadražajnom sredstvu poput hemikalija.

Uticajni bloger

Iako predstavlja trn u oku Kremlja, Navaljni ima protivnike i među nekim opozicionim grupama zbog, kako tvrde, nacionalističih stavova.

Kada su ga u intervjuu za radio Eho Moskve 2014. pitali šta misli o Putinovoj aneksiji poluostrva Krim koje je pripadalo Ukrajini, Navaljni je rekao da je to kršenje međunarodnog prava, ali "da je realnost sada takva da je Krim deo Rusije".

"Krim je naš", istakao je on.

Njegov politički uspon počeo je 2008. kada je počeo da piše blog o navodnim zloupotrebama i korupciji u nekim od velikih državnih kompanija.

Jedna od njegovih taktika bila je da postane manjinski akcionar u velikim naftnim kompanijama i bankama, a onda bi postavlja pitanja o nepravilnostima u državnim finansijama.

Način na koji je koristio društvene mreže da širi poruke najbolje opisuju njegov stil političke borbe.

Pokušavao je da dopre uglavnom do mlađih ljudi koristeći oštru terminologiju i ismevajući establišment veran predsedniku Putinu, a prvi čovek Rusije uvek je odbijao da pominje ime Navaljnog.

Lopovi i protuve

Borba protiv korupcije u državnim preduzećima odvela je Navaljnog pravo "na crtu" vladajućoj partiji, Jedinstvenoj Rusiji.

Uoči parlamentarnih izbora 2011, na kojima nije kandidat, Navaljni je pozvao čitaoci bloga da glasaju za bilo koga osim Jedinstvene Rusije, koju je nazvao strankom "lopova i protuva".

I taj izraz je preživeo do danas.

Jedinstvena Rusija je pobedila na tim izborima, ali ne sa većinom koju je prethodno imala.

A senku na pobedu bacile su brojne optužbe za krađu glasova koje su dovele do protesta u Moskvi i drugim velikim ruskim gradovima.

Navaljni je 5. decembra 2011, posle prvog protesta uhapšen i proveo je 15 dana u zatvoru.

Ipak, govorio je na velikom mitingu u Moskvi 24. decembra na kojem je bilo oko 120.000 ljudi.

Putin je kasnije ponovo pobedio na izborima, a onda je moćni ruski Istražni komitet pokrenuo istragu o aktivnostima Navaljnog u prošlosti, čak dovodeći u pitanje i validnost njegove advokatske licence.

Kada je u julu 2013. Navaljni nakratko boravio u zatvoru zbog optužbi za malverzacije u gradu Kirovu, mnogi su na presudu o petogodišnjoj kazni gledali kao na političku odluku.

Ali njemu je, potpuno neočekivano, bilo dozvoljeno da izađe iz zatvora i učestvuje u izbornoj trci za mesto gradonačelnika Moskve.

Zauzeo je drugo mesto sa 27 odsto glasova, iza Putinovog saradnika Sergeja Sobjanjina.

Taj rezultat su mnogi videli kao veliki uspeh, s obzirom da Navaljni nije dobio prostor na državnoj televiziji i oslanjao se uglavnom na internet i direktan kontakt "licem u lice" sa biračima.

Vrhovni sud Rusije na kraju je poništio presudu nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava koji je saopštio da Navaljni nije imao fer saslušanje.

Na ponovljenom suđenju 2017, Navaljni je drugi put osuđen i dobio je uslovnu kaznu od pet godina zatvora.

On je ceo proces nazvao farsom, rekavši da je to pokušaj da mu se onemogući kandidatura na predsedničkim izborima 2018.

Nastavak borbe u Rusiji

Iako Navaljni nikada nije bio toliko uticajan i poznat kao Mihail Hodorovski, oligarh koji je odslužio zatvorsku kaznu, logično je bilo da u nekom trenutku počnu da se povlače paralele između njihovih slučajeva.

Hodorovski je proveo deceniju u ruskim zatvorima, a kada je 2010. osuđen drugi put, ta odluka je saopštena 30. decembra kada je većina Rusa bila skoncentrisana na proslavu Nove godine i zimske odmore.

Za razliku od Hodorovskog koji se sada nalazi u Švajcarskoj, Navaljni je odlučio da nastavi da se bori u Rusiji.

Tokom 2017. uhapšen je tri puta jer nije imao dozvole za organizaciju protesta protiv Putina, a na kratko je bio u zatvoru i početkom 2018.

U razgovoru za BBC, Navaljni je kazao da bi najbolja stvar koje zapadne države mogu da urade za građane Rusije bila obračun sa "prljavim novcem".

"Želim da ljudima koji su uključeni u korupciju i progon aktivista budu zabranjen ulazak u te zemlje, da im se ne izdaju vize".

Kada je Navaljni bio zatvoren 2013, rekao je sudiji da će nastavi da se bori sa kolegama kako bi "uništili državu u nastajanju u Rusiji, kao i sistem u kojem se 83 odsto nacionalnog bogatstva nalazi u rukama pola odsto stanovništva".

Suočavanje sa kritičarima

Navaljni je govorio na ultranacionalističkim skupovima, što je zabrinulo liberale.

Ruski nacionalisti su takođe bili zabrinuti zbog njegovih veza sa Amerikom nakon što je 2010. proveo jedan semestar na Jejl univerzitetu.

Ali kada je opozicija birala sopstvene lidere u oktobru 2012, Navaljni je pobedio ispred Garija Kasparova, bivšeg svetskog prvaka u šahu, mada je samo 81.801 birača učestvovao u tom glasanju.

Ruska aneksija Krima i podrška pro-ruskim separatistima u istočnoj Ukrajini predstavljaju problem za opoziciju.

Ankete pokazuju da stanovnici Rusije u velikoj meri podržavaju ove odluke, mada Kremlj negira umešanost u sukobe u Ukrajini.

Navaljni je poznat kao političar koji se zalaže za uvođenje sankcija ljudima bliskim Putinu, ali pitanje koji i dan-danas visi u vazduhu: Da li ima podršku stanovništa van Moskve i drugih velikih gradova.

Izvor: BBC News na srpskom


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.