“3. maj ću čestitati onim malim redakcijama koje, kao svici, rastjeruju tamu koja nas prekriva”

Možda zvuči kao floskula, ali je istina da ni jedna sloboda nije darovana, nego se za nju moralo (iz)boriti.

Tatjana Čalić / 03. Maj 2021

“I ovaj 3. maj ćemo iskoristiti da kažemo da je sloboda medija u BiH možda dobra ideja, ali je u stvarnosti sve ređe susrećemo. Ne možete očekivati slobodu u jednoj državi u kojoj je demokratija samo koncept. Suštinski, taoci smo sistema čije institucije postoje samo formalno. U, žargonski rečeno, kaubojskoj državi, sve je teže razmatrati novinarstvo kao profesiju koja treba da deluje slobodno, da informiše javnost o temama koje su društveno značajne. U stvarnosti, ljudi su bombardovani mnoštvom nebitnih informacija koje im skreću pažnju sa krucijalnih stvari”, poruka je Milanke Babić Kovačević, novinarke portala Direkt “Radio Gacka” povodom Svjetskog dana slobode medija.

Naglašava da je sve dodatno iskomplikovala pandemija jer je ograničila ljudske slobode, pa je samim tim negativno uticala i na medije.

Plaši se, kaže, da će osiromašeni, potplaćeni novinari sa radnim vremenom koje se ne završava, postati lak plen političkih i finansijskih moćnika.

“Problemi koji su nas pratili prethodnih godina sada su još izraženiji. Novinari se targetiraju kao krivci za društvene probleme. Dakle, “ubijte glasnika” je i dalje najčešći argument onoga ko krši zakon”, naglašava Babić Kovačević.

Kao primjer navodi portal “Direkt” koji je šef kluba odbornika SNSD-a u lokalnoj skupštini targetirao kao deo anti-energetskog lobija i nekoga ko svojim delovanjem nanosi ogromnu štetu zajednici. Istakao je, pojašnjava, da zbog pisanja “Direkta” o poslovanju RiTE Gacko, kršenju zakona, korupciji i nepotizmu, investitori zaobilaze ovo mesto.

Iz ove “kuhinje” je bilo više verbalnih napada na novinare koje doslovno tretiraju kao neprijatelje u tome se, nažalost, niko javno nije usprotivio.

Možda, kaže naša sagovornica, zvuči kao floskula, ali je istina da ni jedna sloboda nije darovana, nego se za nju moralo (iz)boriti. Tako se i za medijske slobode mora boriti svakog dana. Ti borci su malobrojni, nahlašava, ali je raduje što postoje: “Dok je te želje da se časno, otvoreno i pošteno radi ovaj veoma važan društveni posao, dotle ima nade. Zato ću 3. maj čestitati onim malim redakcijama koje, kao svici, rasteruju tamu koja nas prekriva.  A da bi pobjedili mrak, mora i društvo da se pomogne. Da se usprotivi rastakanju institucija i sistema i da kaže da ne želi da živi u zemlji u kojoj ubistva Dženana i Davida mogu ostati toliko dugo nerasvetljena, u kojem kroz javne nabavke država gubi milione, u kojima novac za izgradnju auto-puteva ide u druge namene i u kojima plaćamo funcionere da se bahate. Kad kao društvo budemo bolji, sigurna sam da će sloboda medija biti veća”.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.