<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Životinje se više boje ljudskih glasova nego lavova

Ljudski glasovi izazivaju znatno više straha kod divljih sisavaca nego zvuk lavova, pokazalo je istraživanje u Južnoj Africi.

08. oktobar 2023, 12:23

Naučnici su pustili snimke ljudi koji normalno razgovaraju preko zvučnika skrivenih u izvorima vode u Nacionalnom parku Kruger.

Oko 95% životinja bilo je izrazito prestrašeno i brzo je pobjeglo.

Nasuprot tome, snimke režanja lavova izazvale su znatno manje uzbune.

Ljudski govor koji su odabrali za reprodukciju uključivao je lokalne jezike koji se uobičajeno govore u zemlji.

Tokom eksperimenta primijetili su da su se neki slonovi, kao odgovor na zov velikih mačaka, čak pokušali suočiti s izvorom zvuka.

Nalazi studije sugerišu da su životinje, među kojima su bile antilope, slonovi, žirafe, leopardi i bradavičaste svinje, naučile da je kontakt s ljudima izuzetno opasan zbog lova, upotrebe oružja i upotrebe pasa za njihovo hvatanje.

Ovo, međutim, ne važi samo za životinje iz ovog nacionalnog parka.

U pitanju je globalna pojava da se divlje životinje više plaše ljudinego bilo kojeg drugog grabežljivca, pokazuje ova studija.

Autori napominju da ovo predstavlja izazov za područja koja se oslanjaju na turizam zasnovan na divljim životinjima, jer posjetiocii koje žele privući nenamjerno plaše životinje koje su došli vidjeti.

Jedna od autorica, dr Liana Zanette, rekla je za BBC da se njihovo istraživanje fokusira na "ekologiju straha" - koncept koji se odnosi na uticaj interakcije predatora i plijena na njihov okolinu.

"Predatori ubijaju plijen i to očito smanjuje broj plijena, ali ono što smo pokazali u drugim radovima je da strah koji izazivaju predatori sam po sebi može smanjiti broj plijena", rekla je.

"Mjerenje, ublažavanje i manipulisanje strahom koji mi [ljudi] izazivamo kod divljih životinja predstavlja izazove i prilike za koje predlažemo da bi se sada trebale smatrati sastavnim komponentama planiranja očuvanja i upravljanja zaštićenim područjima."

Nalazi takođe otvaraju potencijal za zaštitu ranjivih vrsta u tim ekosistemima. Ljudski zvukovi, kada se koriste na odgovarajući način, mogu pomoći u zaštiti od ilegalnog krivolova.

"Takođe sarađujemo u eksperimentima koji ispituju možemo li nosoroge odvratiti od žarišta krivolova", dodala je.