<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Trudite se da smršavite, a kile nikako ne idu dole? Evo šta bi mogao biti razlog

Probala sam sve i ne gubim na težini’ rečenica je koju gotovo svakodnevno čuje doktorica Noemi Adame.

14. januar 2024, 9:19

Mnogi njeni pacijenti isprobali su različite dijete, ograničenja kalorija, čišćenja, trendove vježbanja i aplikacije. Često su doživjeli ciklus brzog mršavljenja samo da bi ponovno dobili na težini.

Ako je zdrav gubitak tjelesne težine jedan od vaših ciljeva za ovu godinu, ovo su razlozi zbog kojih se možda borite da to postignete, prema američkoj stručnjakinji Adame.

Ne uključujete izgradnju mišića u rutinu vježbanja Ako ne gradite mišiće, nećete povećati svoju bazalnu stopu metabolizma – potrošnju energije u organizmu u stanju mirovanja, što je bitno za mršavljenje. Bez povećanja čiste mišićne mase i bazalnog metabolizma, jedini način da smršavite je biti u stalnom stanju kalorijskog deficita, što, budimo iskreni, nije održivo.

“Iako ovisi o osobi, obično preporučujem svojim klijentima da vježbaju otpor najmanje tri puta sedmično u trajanju od najmanje 20 minuta. To može uključivati vježbe kao što su gimnastika, vježbe s tjelesnom težinom, bučice, girje ili trake s otporom”, istaknula je Adame.

Ne morate odmah kupiti gomilu nove opreme, možete koristiti ono što već imate kod kuće. Noemi preporučuje da svaku sesiju provedete fokusirani na jednu ili dvije skupine mišića kako biste toj skupini dali dovoljno vremena za odmor i oporavak. Zagrijte se uz 20-30 minuta kardio vježbe i završite svaki trening snage istezanjem za cjelovito zdravlje i prevenciju ozljeda.

Fokusiranje samo na količinu kalorija umjesto na nutritivnu gustoću Ljudska tijela su nevjerojatna. Razvijena su kako bi izdržali oskudicu. Kada unosite manje kalorija i djelujete u stanju gladi, tijela će smanjiti bazalni metabolizam kako bi pohranila energiju.

Ograničavanje kalorija također će izazvati odgovor na stres, budući da je život u stanju kalorijskog deficita jadan i neodrživ. Sve se vraća na ideju da uskraćivanje hranjenja nije prirodno za ljude. Ako je cilj mršavljenje, konzumiranje hrane bogate hranjivim tvarima i proteinima koja vas čini sitima bit će daleko učinkovitiji i ugodniji način da to postignete.

“Umjesto prakticiranja izbacivanja hrane, savjetujem klijentima da se usredotoče na dodavanje hrane bogate hranjivim tvarima na svoje tanjure koja će im se svidjeti: zelja, žitarica, mahunarki, povrća, voća, orašastih plodova, putera od orašastih plodova i sjemenki. Kada svoje tanjure napunimo hranom bogatom hranjivim tvarima, nema potrebe za složenom matematikom hrane kao što je brojanje kalorija ili makronaredbi. Ne trebamo brinuti o tome je li neka hrana dopuštena ili ne”, kaže Adame.

Samo praćenje broja na vagi Težina i BMI nisu uvijek točne mjere metaboličkog zdravlja. Neutralnost tjelesne težine pristup je koji priznaje da zdravstveno stanje nije uvijek u korelaciji s tjelesnom veličinom ili brojem na vagi.

Pristup dobrobiti kroz prizmu neutralne težine smanjuje štetu uzrokovanu stigmom težine, ograničenjem kalorija i kulturom prehrane. I ne samo to, pristup ‘neutralan prema težini’ daje puno točniju, pouzdaniju, holističku i sveobuhvatniju sliku zdravlja na makro i ćelijskoj razini.

Na primjer, kada prvi put započnete trening otpora, možete povećati svoju mišićnu masu i smanjiti postotak tjelesne masti. Kad se to dogodi, cifra na vagi može ostati nepromijenjena, naročito u ranoj fazi.

Međutim, to ne znači da ne transformirate svoje tijelo. Mnoge žene u ovom trenutku odustaju jer pogrešno misle da njihove intervencije ne djeluju. Iz tog razloga preporučuje se praćenje drugih metrika osim težine i BMI-a, uključujući: bazalni metabolizam, masu skeletnih mišića, postotak tjelesne masti, razinu energije, kvalitetu sna, simptome probavnog zdravlja, laboratorijska mjerenja i ostalo.

Ne mijenjajte svoj način razmišljanja Adame navodi svoje pacijente da preoblikuju način razmišljanja na temelju unaprijed stvorenih predodžbi. Ona objašnjava da broj na vagi nije uvijek točan, on nije uvijek relevantan pokazatelj na vašem putu; također ono što čini obrok razlikuje se od onoga što su vas učili vjerovati. Rutina vježbanja, prema njenim riječima, ne mora izgledati na određeni način da bi bila učinkovita.

Ne mobilizirate zajednicu koja vas podržava Usamljeno putovanje osuđeno je na propast. Ljudska su bića društvena po prirodi, a formiranje ‘područja’ potpore i odgovornosti ključno je za uspjeh.

“Savjetujem da svatko tko postavlja zdravstvene ciljeve identificira jednu osobu ili skupinu pojedinaca, koja će mu pomoći pri tome. Ponekad je zapravo najbolje ne odabrati nekoga tko vam je super blizak, tko vas bezuvjetno voli. Vjerojatnije je da će oni koji vas najviše vole biti blaži prema vama ili će njihova uloga da vas drže odgovornim popustiti. Često je učinkovitiji odabir prijatelja koji vam nije najbolji prijatelj, ali je na sličnom putu”, predlaže Adame.

Žene se često bore s gubitkom kilograma jer su konvencionalne metode mršavljenja pogrešne. Fokusiraju se na brojanje kalorija umjesto na gustoću nutritivne vrijednosti, prate samo težinu i BMI, ne uspijevaju preoblikovati zastarjela razmišljanja o zdravlju i ne koriste snagu odgovornosti.

Gubitak tjelesne težine također nije pravi cilj za sve žene – ponekad će pristup neutralan prema težini biti daleko održiviji i korisniji, donosi MBG.