<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Riječi koje najbolje opisuju 2022. godinu: Goblinski režim, permakriza, baciti plinsku svjetlost...

Permakriza, goblinski režim, baciti plinsku svetlost ili biti homer – riječi, koje odražavaju 2022. godinu.

09. decembar 2022, 2:03

Kraj svake godine vreme je kada se osvrćemo na do sada učinjeno i podvlačimo crtu. To tradicionalno čine timovi iza najvećih rečnika engleskog jezika, sa velikom tradicijom.

Za izdavača „Oksford Juniversiti presa“, koji je pokrovitelj „Oksfordske reči godine“ novoiskovana fraza godine je „goblinski režim“.

Goblinski režim

„Goblinski režim“ (goblin mode) opisuje složeno stanje, koje se može definisati kao „ugađanje samom sebi bez osećanja krivice, praćeno lenjošću, a ponekad i pohlepom, uz neizostavno odbacivanje uvređenih društvenih normi i očekivanja“.

Tako Oksfordski rečnik engleskog jezika definiše ovu frazu, koja je nedavno iskovana u engleskom slengu.

Prežderavanje na sofi uz gledanje omiljene serije, posle telefonskog poziva šefu i tvrdnje da ste bolesni, najlakše je sažeti kao „goblinski režim“.

Zanimljivo je da je glasanje za reč ili izraz godine prvi put bilo otvoreno i javno. Za „goblinski režim“ opredelilo se više od 300.000 ljudi.

Izraz je dobio na popularnosti posle pandemije, kada je mnogima teško da se odreknu rada od kuće, te traže sve moguće izgovore da se ne vrate u kancelarije.

Ovaj izbor potcrtava i jaz generacija, jer stariji nikada nisu ni čuli za ovaj izraz, a oni pedantniji među njima, insistiraju da dve reči ne mogu da budu „reč godine“.

Renesansa plinske svetlosti

Taj problem nemaju autori rečnika Merijam–Vebster.

Taj tim tradicionalno na svoj sajt izbaci deset reči, koje odražavaju duh vremena, te ostavljaju posetiocima da odluče koja reč pobeđuje.

Ove godine prevagu je odneo glagol "gaslighting", koji bismo mi preveli frazom „praviti nekoga ludim“.

Glagol je eho filma iz 1940. godine Plinska svetlost britanskog reditelja Torolda Dikinsona. Psihološki triler, adaptacija je istoimenog pozorišnog komada Patrika Hamiltona, objavljenog dve godine ranije.

Drama prati novopečeni bračni par Pola i Belu Malen, koji se useljavaju u kuću, koja je godinama pre toga bila napuštena, jer se u njoj dogodilo ubistvo.

Pol stvara posebnu psihološku atmosferu u kući sa ciljem da ubedi suprugu da je luda. Vizuelni simbol njegove psihološke obmane je prigušena svetlost plinske lampe, tipične za Viktorijanski period.

Ta vizuelna asocijacija iznedrila je glagol, koji u modernom engleskom jeziku znači svesnu i zlonamernu obmanu i insistiranje na toj obmani uprkos činjenicama, koje dokazuju suprotno, a sve u cilju izvlačenja lične koristi.

Ova reč polako ali sigurno potiskuje klasične reči, kao što su prevariti i obmanuti, jer objašnjava dubinu, metod i motiv obmane ili prevare.

Glagol je sve popularniji u svetlu ere „lažnih vesti“ i ratova rečima na društvenim mrežama, ali i sve snažnijih glasova donedavno marginalizovanih grupa, koje više ne dozvoljavaju da ih „neko pravi ludim“.

Homer

Za Kembrički rečnik, reč koja je obeležila 2022. godinu je „homer“.

Nije reč o autoru Ilijade i Odiseje, niti o ocu porodice iz legendarne serije Simpsonovi.

Reč je o derivatu amerikanizma "home run", koji označava savršen poen u bejzbolu i koji decenijama predstavlja sinonim za savršen uspeh.

Sledstveno, „homer“ je neko ko je savršeno obavio posao.

Kriterijum za reč godine tima iz Kembridža zasniva se na broju pretraživanja.

Reč „homer“ pretraživana je čak 75.000 puta, uglavnom zbog ukrštenih reči gde se pojavila među rešenjima i pomalo zbunila Britance, koji znaju sve o kriketu, ali malo toga o bejzbolu.

Permakriza

Za Kolinsov rečnik, reč godine je „permakriza“, definisana kao „stalan period nestabilnosti i nesigurnosti“.

Autori smatraju da ona najbolje opisuje „krizu koju Britanija, ali i ceo svet, preživljavaju, a kojoj se ne nazire kraj“.

„Permakriza“ najkraći je opis postpandemijskog sveta, koji tone u recesiju, sve veće troškove života, strepeći za opstanak u svetlu kako rata u Ukrajini i globalnih političkih tenzija, tako i sve izraženijih posledica klimatskih promena.