<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Probajte i uspjećete! Šest savjeta Dalaj Lame za dobar početak dana

21. april 2024, 1:16

Dalaj Lama savjetuje kako da započnete svaki dan da bi ste postali ljubazniji i saosjećajniji, veseli i smireni. Njegov odgovor ako želite od svog života da učinite nešto više jeste - meditacija.

-Svakog dana, u zoru, razmišljajte o tome koliko ste srećni što ste se probudili, zato što imate najvrijedniju stvar na ovoj Zemlji - ljudski život”. Recite sebi:“Koristiću svu svoju energiju za rast i razvoj, za otvaranje svog srca drugim ljudima; kako bih postigao prosvjetljenje u korist svih. Moje misli će biti vedre i ljubazne, neću osuđivati ili kritikovati, ljutiti se ili loše razmišljati o nekome. Moj cilj je da učinim sve što je u mojoj mogućnosti da koristim dobru energiju. I uspjeću - kaže Dalaj Lama.

Da biste svoje mišljenje transformisali u pozitivno, započnite jutro posebnom meditacijom. Evo šest koraka koje možete koristiti svaki dan, po preporuci Dalaj Lame, prenosi Sensa:

1. Zauzmite udoban položaj.

Nema ograničenja: možete sjesti na stolicu, leći na jastuk ili leći na tepih.

2. Osjetite svoje tijelo i opustite se što je više moguće.

Pokušajte da osjetite bukvalno svaku ćeliju svog tijela. Opustite svaki mišić, oslobodite se napetosti. Vaš zadatak je da osjetite sebe. Samo dišite.

3. Usredsredite se na disanje.

Pažljivo pogledajte kako udišete i izdišete. Zabilježite sami kako tok vazduha polako ulazi u vas, a zatim izlazi. Kako nježno prolazi kroz vas. Ne bi trebalo da radite ništa namjerno - samo posmatrajte dah.

Ne razmišljajte o vremenu, o tome da li ste već udahnuli dovoljno, duboko ili površno izdahnuli - dišite prirodno, kao i uvijek. Obratite pažnju na to kroz koje dijelove svog tijela osjećate disanje, kako “reagujete” na to.

4. S vremena na vrijeme, odvraćaćete pažnju. To je normalno.

Iako ćete pokušati da izvučete maksimum iz daha, um će vam i dalje periodično lutati, a misli će napadati sa svih strana. To je prirodno. Samo prihvatite da se to događa i glatko se vratite dahu.

5. Nastavite disati još 5-7 minuta.

To je sve što trebate da uradite. Pokušajte da se fokusirate na dah.

6. Budite sigurni da ste potpuno opušteni prije nego što završite meditaciju.

Nakon nekoliko minuta ponovo preslušajte sve ćelije u vašem tijelu. Oslobodite se napetosti ako se pojavi negdje tokom disanja. I tek nakon toga možete završiti meditaciju.