<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prije 40 godina je izašla jedna od prvih ex Yu pjesma o ljubavi dvije djevojke

„To što mi radiš je zabranjeno kod nas“

27. februar 2024, 2:47

Bilo ih je malo u ex Yu muzici, ali gotovo sve LGBT pesme su stekle kultni status. Ipak jedna od prvih, koja je pevala o ljubavi dve devojke je Ana grupe Videosex, a ta pesma danas slavi 40. rođendan, prenosi Danas.rs

Grupa Videosex je na svoj debitantski album objavila tog 27. februara 1984. godine, a na njemu se pored velikog hita Detektivska priča našla i pesma Ana koja nedvosmisleno peva o lezbejskoj ljubavi dve mlade devojke.

U više navrata, pesma je hvaljena na mnogobrojnim LGBT portalima da za razliku od drugih afirmativno se odnosi prema ovoj populaciji. Stihovi poput Ana, ti dobro znaš, To što mi radiš je zabranjeno kod nas kao i pevljim refren Ana, zašto te ludo volim? bili su provokacija sa početka osmadesetih, ali i hit na disko, goth i elektropop okupljanima i po nekoliko decenija kasnije.

Iako će mnogi naglasiti kako se dve godine pojavila pesma „Moja prijateljica“ grupe Xenia, čitajući tekst, rekli bismo da je Videosex dosta otvorenije uputio poruke ljubavi dve lezbejke.

Videsex, ex yu electro pop ikone

Bend je osnovan 1982. godine, ali je stalna postava formirana 1983. i činili su je Anja Rupel (vokal), Janez Križaj (bas gitara), Iztok Turk (bubnjevi), Matjaž Kosi (klavijature) i Nina Sever (klavijature).

Bend je nazvan Videosex po ideji Turka i Dejana Kneza iz Laibacha. Ime se u početku nije dopalo Anji Rupel koja je imala jedva 17 godina i plašeći se reakcije svojih roditelja, predložila ime Rafael.

Debitantski nastup su imali u beogradskom Studentskom kulturnom centru, na zajedničkom koncertu sa Otrocima socijalizma i Katarinom II, dok prvi nastup u većem prostoru imali su u septembru 1983. godine na festivalu Novi rok u ljubljanskim Križankama. Bend je ubrzo stekao lojalnu bazu fanova svojim sint-pop zvukom. Krajem 1983. objavili su debitantsko izdanje, singl od 7 inča sa pesmama „Moja mama“ i „Kako bih volio da si tu“ sa Turkom na vokalu.

Tog 27. februara 1984. bend je objavio svoj prvi album Videosex ’84 preko ZKP RTLJ. Album je doneo prvi hit grupe, „Detektivska priča“, sintpop pesmu sa tekstovima o detektivima koji tragaju za serijskim ubicom.

Pored pomenute pesme, kao i LGBT himne „Ana“, slušale su se i „Neonska reklama“, „Moja mama i Kako bih voleo da si tu“. Album je privukao pažnju medija širom zemlje, a deo štampe je Anju Rupel proglasio za seks simbol.

Tokom narednih godina, bend je imao niz mejnstrim hitova, često sa elementima džeza, zadržavajući istovremeno umetnički pravac u svom radu. Grupa je završila sa radom 1992. godine, a Rupelova je karijeru nastavila kao solo umetnica.