<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Preminula Tina Tarner

Pjevačica Tina Tarner preminula je u 84. godini.

24. maj 2023, 8:59

Muzička zvijezda Tina Tarner preminula je u 84. godini, u Švajcarskoj, poslije duže bolesti, saopštio je njen portparol.

„Tina Tarner, kraljica rokenrola umrla je danas nakon duge bolesti u svom domu u Kisnahtu kod Ciriha, u Švajcarskoj. Svijet je izgubio muzičku legendu i uzor", navodi se u izjavi predstavnika preminule pevačice.

Posljednjih godina, borila se sa posljedicama raka crijeva, koji joj je dijagnostikovan 2016, dok joj je 2017. godine transplantovan bubreg.

Tarner je stekla slavu i postala je jedan od najvećih izvođača na svijetu kao solo umjetnik i jedna od ključnih pop ikona 1980-ih godina.

Tarner je potvrdila i pojačala ulogu crnkinja u rokenrolu, definišući eru muzike u kojoj je stvarala do te mjere da je Mik Džeger priznao da mu je bila inspiracija.

Poslije dvije decenije rada sa svojim mužem, za kojeg se ispostavilo da ima nasilan karakter, Ajkom Tarnerom, krenula je kroz karijeru sama i – poslije nekoliko neuspješnih početaka – postala je jedna od ključnih pop ikona 1980-ih sa albumom Prajvat denser.

Njen život je zabilježen u tri memoara, biografskom filmu, džuboks mjuziklu, a 2021. godine u dokumentarnom filmu Tina.