<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Postoji hrana zbog koje smo sretni i ona zbog koje smo nesretni, evo o čemu se radi

Jedna od sedam neuroznanstvenih tajni sreće upravo je konzumacija odgovarajuće hrane i pića zbog kojih ćete se kratkoročno, ali i dugoročno osjećati bolje!

10. august 2022, 2:26

Takozvana “sretna hrana” znanstveno može poboljšati raspoloženje, podići energiju te smiriti tjeskobu i stres. S druge strane, “tužna hrana” radi upravo suprotno; kvari raspoloženje, oduzima energiju i povećava napetost te ju, ako želite poboljšati svoje psihičko i fizičko zdravlje, svakako trebate izbjegavati.

Utješne nagrade Svima nam ponekad treba comfort food – a pizza, sladoled i čips među prvim su odabirima. Ova hrana može izazvati trenutni osjećaj zadovoljstva, ali dugoročno nema nikakav pozitivan utjecaj. Navedeno su namirnice niske kvalitete koje su znanstveno dizajnirane da svojim sjajnim okusom u mozgu potiču nalet pozitivnih emocija i oslobađanje nekih neurokemikalija sreće poput dopamina, što također uzrokuje ovisnost o njima.

Prehrana koja se sastoji primarno od namirnica niske kvalitete, s nezdravim sastojcima i umjetnim kemikalijama, dokazano povećava povećava rizik od depresije, pojavu anksioznih poremećaja, ADHD-a i demencije, kao i dijabetesa, hipertenzije, bolesti srca i mnogih drugih stanja.

Sretna hrana Namirnice koje imaju kratkoročan i dugoročan pozitivan utjecaj na zdravlje:

organsko šareno voće i povrće, posebice bobičasto voće i lisnato zelje, održivo uzgojena riba i meso, orašasti plodovi i sjemenke, zdrava ulja, jaja, čisti proteinski prašci (bez šećera, na biljnoj bazi), tamna čokolada, neprerađena hrana, organska hrana, namirnice koje ne povećavaju šećer u krvi, hrana bogata vlaknima.  

Tužna hrana Namirnice koje stvaraju trenutni osjećaj sreće, ali nakon toga i nezadovoljstvo, umor, tjeskobu ili stres.

Ova hrana sastoji se od sljedećih namirnica:

visoko obrađena hrana, hrana tretirana pesticidima, namirnice s visokim glikemijskim indeksom, odnosno one koje povećavaju šećer u krvi, niska količina vlakana, umjetno obojene i zaslađene namirnice, hrana tretirana hormonima i antibioticima, hrana u plastičnim posudama.