<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ogroman problem: Prihodi od igara na sreću svake godine sve veći

14. maj 2024, 3:48

Primjenom Zakona o igrama na sreću, Republika Srpska je u proteklih pet godina ostvarila višemilionski rast javnih prihoda po osnovu poreza i naknada za priređivanje igara na sreću kažu u nadležnoj upravi.

Novi zakon uveo je red i jačanje discipline u primjeni propisa, te smanjio "sivu zone" u ovoj oblasti, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za igre na sreću Draženko Veljanovski.

Veljanovski je naglasio da ova uprava iz godine u godinu bilježi rekordno prikupljanje prihoda, koje ujedno predstavljaju i prihod budžeta Srpske.

"Prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitak na kraju 2018. godine, kada je na snazi bio stari zakon, iznosio je oko 28 miliona KM, dok je na kraju 2023. godine iznosio više od 124 miliona KM, što predstavlja povećanje od gotovo 345 odsto", naveo je Veljanovski.

On je dodao da pozitivan trend u ubiranju prihoda Republička uprava za igre na sreću bilježi i u prvim mjesecima ove godine, a koji je zaključno sa aprilom iznosio 47.951.935 KM, dok je u istom periodu prošle godine bio 38.379.149 KM, što predstavlja povećanje od 25 odsto.

Veljanovski je naveo da je Zakon o igrama na sreću, koji je donesen 2019. godine, obezbijedio mnogo napredniji sistem kontrole priređivača i njihovog rada u zakonskim okvirima, a što sve zajedno doprinosi smanjenju sive ekonomije i povećanju budžetskih prihoda.

"Evidentno je da su primjenom novog Zakona, a posebno propisanim odredbama o pojačanom nadzoru nad radom priređivača igara na sreću, spriječene bilo kakve malverzacije u poslovanju priređivača igara na sreću, a njihov rad sveden u legalne tokove", naglasio je Veljanovski.

On je dodao da su tome najviše doprinijele odredbe koje propisuju potpunu onlajn kontrolu poslovanja priređivača igara na sreću posredstvom računarskog sistema, a koji omogućava potpuni uvid u sve aspekte priređivanja, odnosno u sve uplate i isplate, usljed čega je inspektorima Republičke uprave za igre na sreću omogućen rigorozniji nadzor nad radom i poslovanjem priređivača.

"Na ovaj način inspektorima Republičke uprave za igre na sreću obezbijeđeno je da u svakom trenutku imaju uvid u legalnost rada prirećivača u svakom dijelu Republike Srpske i to jednostavnim uvidom u računarski sistem", rekao je Veljanovski.

On je zaključio da Republička uprava za igre na sreću nastavlja sa intenzivnim sprovođenjem Zakona o igrama na sreću s ciljem što kvalitetnijeg funkcionisanja tržišta igara na sreću, čime daje značajan doprinos u jačanju ekonomije Republike Srpske.