<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Naučnici imaju nova saznanja o masturbaciji - praksa stara 40 miliona godina

Ova praksa je starija od ljudi, postoji desetine miliona godina, ali evolucijska svrha je manje jasna, kažu naučnici

07. juni 2023, 2:28

Evolucijski biolozi pronašli su porijeklo masturbacije kod drevnih primata koji su prethodili prvim ljudima desetine miliona godina, piše Guardian.

Nalazi su proizašli iz najvećeg skupa podataka ikada prikupljenog o toj aktivnosti, a potvrđuju da su ljudi imaju mnoštvo prethodnika koji su se samozadovoljavali.

"Ono što možemo reći je da je ovakvo ponašanje bilo prisutno prije otprilike 40 miliona godina, kod zajedničkog pretka svih majmuna i čovjekolikih majmuna", rekla je dr Matilda Brindle, voditeljica studije na Univerzitetu u Londonu. “Nije da su se neke vrste jednog dana probudile i počele to raditi. Ovo je drevna, razvijena osobina.”

Brindle i njene kolege zaronili su duboko u istoriju ponašanja u nadi da će razumjeti porijeklo onoga što se na prvi pogled čini evolucijskom zagonetkom. 

Kako bi rekonstruisali istoriju tog čina, naučnici su prikupili stotine publikacija, odgovora na upitnike i ličnih bilješki o masturbiranju primata od primatologa i čuvara zooloških vrtova. Zatim su preslikali informacije na evolucijska stabla primata, otkrivajući kako je aktivnost putovala kroz vrijeme.

Tim opisuje kako je masturbacija postala uobičajena među primatima svih spolova i dobi. Ali zašto je evoluirala prije više od 40 miliona godina manje je jasno. Istorijski gledano, biološke studije su zanemarivale ženke, dajući autorima malo dobrih podataka za nastavak istraživanja. Za muškarce, međutim, postoje barem naznake.

Analize naučnika pronašle su argumente za tvrdnju da muška masturbacija povećava šanse za oplodnju partnerice. Na primjer, muškarac nižeg ranga može masturbirati tek toliko da poveća svoje uzbuđenje prije seksa, što znači da će brže oploditi svoju partnericu – i prije nego što im snažniji suparnik pokvari zabavu. Masturbacija bi takođe mogla pomoći muškarcima da izbace staru spermu, ostavljajući im svježiju, konkurentniju spermu za seks.

To nije bio jedini pokretač. Istraživači su otkrili da se masturbacija kod muških primata povećala u skladu s rizikom od spolno prenosivih infekcija. Jedno od objašnjenja moglo bi biti da masturbacija nakon seksa pomaže u ispiranju genitalnog trakta, smanjujući rizik od pojave infekcije.

Brindle je rekao da je potrebno više podataka kako bi se utvrdili evolucijski pokretači masturbacije kod žena. Jedna od ideja je da masturbacija prije seksa omogućuje ženkama primata određeni uticaj na to koji će ih mužjak oploditi: čineći vaginu manje kiselom, postaje gostoljubivija za spermu odabranog partnera.

"Ovo je tako uobičajeno ponašanje u životinjskom carstvu, smatram da je apsolutno zbunjujuće da to niko prije nije istražio", rekao je Brindle. “Za ljude koji misle da je masturbacija pogrešna ili na neki način neprirodna, ovo je savršeno prirodno ponašanje. To je dio našeg zdravog repertoara seksualnog ponašanja.”