Najzaraznija pjesma svih vremena slavi 25. godišnjicu sa preko milijardu YT pregleda

Ukoliko ste odrastali u devedesetim godima prošlog vijeka, i da ste htjeli, niste mogli pobjeći od planetarnog hita “Barbie Girl”, skandinavske pop-dens atrakcije Aqua.

27. septembar 2022, 4:30

Visokotonski vokal, otkačen tekst i upečatljiv spot učinili su ovu numeru instant MTV hitom, koji se vrtio na plesnim podijumima u diskotekama širom svijeta.

Da je ova pjesma i dalje popularna, nakon 25 godina od objavljivanja, govori i činjenica da ima preko milijardu pregleda na YouTube-u.

Istovremeno, ni popularnost legendarne Barbike ne jenjava, što potvrđuje i novi film Grete Gervig – “Barbie”.

Upravo je taj film doveo do toga da se legendarna pjesma ponovno nađe u fokusu, a fanovi su se pitali da li će biti dio saundtreka.

Na njihovu žalost – neće, što i ne čudi, pošto je “Mattel” (proizvođač Barbike) tužio grupu Aqua u 90-ima i izgubio spor.

Lene Nistrom smatra da bi korišćenje pesme “Barbie Girl” u filmu bilo previše nemaštovito, a Soren Rasted misli da je čitava situacija izuzetno zabavna.

– Trebali smo reći da smo odbili ponudu. Rajan Gosling nije dovoljno dobar – rekao je on za Variety, a prenosi Index.

Međutim, uprkos pojavljivanju novog filma o legendarnoj plavuši i činjenice da njihov hit nije na saundtreku, oni imaju razloga za zadovoljstvo.

– Potpuno razumem zašto je nisu upotrebili. Međutim, svejedno će nam privući mnogo pažnje, bez obzira na sve – izjavila je Lene.

Medijski naslovi o plastičnim operacijama uticali na autore

Što se tiče visokog tona kojom je otpevana pjesma, članovi benda su izjavili da se “u to vrijeme nije koristio autotjun, pa si jednostavno morao da pogodiš baš taj tonalitet”.

Kritičari su tokom godina pridavali različita značenja stihovima, ali Aqua je samo želela da napravi zaraznu pjesmu.

– Bilo je puno naslova o plastičnim operacijama u to vrijeme, što je uticalo na nas, ali smo zapravo samo htjeli da napravimo zabavnu pjesmu. Nismo toliko razmišljali o tome. Zarazni refren pjesme je sjajno funkcionisao – rekli su članovi benda.

Od samog starta Aqua je znala da ima hit, samo nije imala predstavu koliko će biti velik.

– Čitav svijet je eksplodirao preko noći – prisjetio se Rasted kada je pjesma izašla u Americi.

– Nismo bili spremni na sve negativne reakcije – kaže Nistrom, misleći na antifeminističke optužbe koje su se odnosile na tekst.

– U svom srcu ti znaš koje su ti bile namere, i bilo je malo teško progutati sve optužbe koje smo pročitali – kaže ona.

Takođe se dobro sjeća tužbe koju je “Mattel” pokrenuo protiv benda, a koja je na kraju odbačena.

– Morali smo sve vrijeme da pazimo šta govorimo – prisjetila se.

Bend je 23. jula objavio 25. jubilarno izdanje svog debitantskog albuma “Aquarium”, a sada planiraju da se fokusiraju na turneje.

Najveći hit koji je grupa imala

Pjesma “Barbie Girl” dansko-norveške dens-pop grupe Aqua objavljena je 1997. godine, kao treći singl sa debitantskog studijskog albuma “Aquarium”.

Bila je na vrhu top-lista širom svijeta, posebno u evropskim zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva, gdje je četiri nedelje bila hit broj jedan i ostala jedan od najprodavanijih singlova svih vremena.

U Danskoj je pjesma na top-listama stigla do drugog, a na američkoj Bilbord listi do sedmog mjesta.

Pesmu su napisali Soren Rasted, Klaus Noren, Rene Dif i Lene Nistrom, a produkciju su odradili Džoni Džem, Delgado, Rasted i Noren.

Izvor: Index.hr