<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Muzej Republike Srpske u znaku rokenrola: Vremeplov koji će nas vratiti u prošlost i navesti da se zapitamo gdje smo sada

„NOĆ MUZEJA 2024“

18. maj 2024, 3:41

Muzej Republike Srpske i ove godine će se priključiti evropskoj porodici muzeja u obilježavanju međunarodne „Noći muzeja“.

Naime, svi posjetioci koji se pridruže danas, 18. maja, moći će da uživaju u brojnim atraktivnim i besplatnim sadržajima, posebno pripremljenima za ovu priliku.

Premijerno će biti otvorena izložba „Zlatno doba rokenrola (1960 – 1970)“ autorke Tamare Lukač Lazarević, sociologa, koja je za BUKU više rekla o samoj izložbi i društvenim fenomenima koji su obilježili ovu dekadu, kao što su hipi pokret, kontrakultura i period burnih društvenih promjena, kroz prizmu rokenrola i njegovih najpoznatijih predstavnika. Na samom početku razgovora Lukač Lazarević, nam otkriva zašto se odlučila da upravo rokenrol bude tema Izložbe: “Nastanak i razvoj rokenrola kao jednog od najznačajnijih društvenih i kulturnih fenomena kao i cijeli period šezdesetih godina dvadesetog vijeka, kao sociološkinja, smatram posebno važnim. Iako su mnoge decenije protekle od šezdesetih, rane faze rokenrola, kontrakulture i hipi pokreta, poruke koje oni nose jednako su aktuelne i danas. Bio je to hladnoratovski period, kada je cijeli svijet bio polarizovan na sfere dominacije, doba narastajućeg imperijalizma, trke u naoružanju i ratova. Čini nam se da globalna situacija ni danas nije mnogo drugačija, a  vapaji za prekidom ratnih operacija i uspostavom mira u svijetu danas  se čuju još i glasnije”.

Otkriva nam i da je bilo veoma teško odabrati materijal za izložbu, kao i teme o kojima je pisala u publikaciji „Zlatno doba rokenrola“, kako zbog obilja materijala, tako i zbog njegovog velikog značaja za kulturu i savremeni život uopšte.

Kao svaka izložba, tako i ova odslikava ono što autor/ka smatra najpogodnijim medijeme za poruku koju želi da pošalje.

 „Zlatno doba rokenrola“ sadrži  tri segmenta: rokenrol na Zapadu, rokenrol u SFR Jugoslaviji, te kontrakultura i hipi pokret. Izložbu sačinjavaju dvodimenzionalni i trodimenzonalni eksponati, koji će nas, bez suvišnih riječi, vratiti u prošlost i navesti da se zapitamo gdje smo mi sada i kuda idemo. Posjetioci će moći vidjeti neke od „kultnih“ fotografija, koje odslikavaju duh zlatnog doba rokenrola, kao i predmete koji ga simbolišu.

Sve potrebe koje smo tada imali, aktuelne su i danas, kaže autorka izložbe, a to su težnja pojedinca da se emncipuje u odnosu na društvo, da se oslobodi od pritiska očekivanja okoline i da pronađe svoj životni put. I danas, naglašava, želimo opšti napredak u društvu i poboljšanje uslova života. Iz tog razloga smatra da je upravo sada, jako korisno da uđemo u izložbeni vremeplov zvan  „Zlatno doba rokenrola“.

„Izložba ima potrebu da nas potakne na razmišljanje o nama samima kao pojedincima u širem kontekstu društvenih događanja. Kada govorimo o šezdesetima, bilo je to vrijeme izraženog optimizma. Tada su mladi ljudi vjerovali da je promjena svijeta nabolje moguća. Ne samo moguća, već i izvjesna. Još važnija je bila vjera da će se, uz angažman pojedinaca to i dogoditi. To iskreno uvjerenje velikog broja mladih je artikulisala i muzika. Možemo reći da su skoro sva značajni izvođači na tadašnjoj rokenrol sceni odašiljali poruke o slobodi, ravnopravnosti među ljudima, uspopstavi mira u svijetu, kao i da će svijet biti spasen ljubavlju“, ističe Tamare Lukač Lazarević dodajući da odjeke ovog perioda i karakteristične poruke čujemo i još danas: „Cijela ta životna filozofija kontrakulture, kao i izvođači poput Bitlsa, Elvisa Prislija, Dorsa, Rolingstonsa, Đorđa Marjanovića, imali su i imaju veliki uticaj na savremenu muziku, umjetnost, kulturu u cjelini, pa čaki i oblasti kao što su moda i svakodnevica“.

Stoga nemate šta čekati, već u 17.00 pravac Muzej Republike Srpske, gdje ćete pored izložbe koju itekao vrijedi pogledati, biti organizovan i interaktivni sadržaji za posjetioce- kviz, pobjednik će biti nagrađen; tematska radionica za djecu; u 19.00 časova se reže torta za sve posjetioce, a sat vremena kasnije kreće  rok koncert „Perfect Strangers“.