<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Moćniji od češnjaka: Ovo je najjači prirodni antibiotik

Biljka koja se od davnina koristila u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija

22. august 2022, 10:11

Prevencija je ključ borbe protiv virusnih infekcija, posebno u vrijeme svjetske pandemije koronavirusa. Jak imunitet je ključan za zdravlje svakog čovjeka, a imunitet se najbolje može ojačati i osloniti na prirodne preparate s antivirusnim, antibakterijskim i antigljivičnim djelovanjem.

Neracionalna upotreba antibiotika dovodi do stvaranja imuniteta na ovu vrstu medicinskih preparata. Osim toga, antibiotici i sintetički lijekovi te vrste ne djeluju na viruse i besmisleno je uzimati ih u slučaju virusnih prehlada i gripa. Danas postoji samo nekoliko sintetičkih lijekova protiv virusa, ali svi izazivaju nuspojave koje narušavaju zdravlje, a u prirodi postoji mnoštvo biljaka koje istovremeno djeluju antivirusno.

Ehinacea

Ehinacea je biljka koja se od davnina koristila u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija i često se naziva prirodnim antibiotikom. Djeluje tako što povećava obrambenu sposobnost organizma, stimulirajući proizvodnju antitijela, makrofoga i leukocita koji predstavlja štit od infektivnih agenasa. Pokazuje antiupalno, antigljivično i antiseptičko djelovanje. Ima najsnažniji imunomodulatorni efekt na sve stanice i tkiva našeg tijela.

Ehinacea stimulira obrambeni sistem tijela, povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i povećava njihovu aktivnost. Konzumiranje ehinacee ima snažan preventivni utjecaj na organizam i povećava otpornost na patogene bakterije i viruse. Fenolske materije i tanini, koji se nalaze u biljci, imaju antimikrobno, antiseptičko i analgetsko djelovanje.

Glikoproteini, saponini, biometali i vitamini imaju antivirusno i imunostimulirajuće djelovanje. Ubrzava zarastanje rana tako što stimulira proizvodnju tkiva. Sadrži flavonoide, moćne antioksidanse koji sprečavaju oštećenje stanica.

Dodatno utječe na jačanje organizma. Djeluje tako što pomaže organizmu da se prilagodi na uvjete životne sredine, daje snagu i otklanja osjećaj umora i malaksalosti.

Djeluje povoljno na gastrointestinalni trakt, gdje olakšava probavu, pomaže kod zatvora, gastritisa i crijevnih infekcija, prenosi B92.