Koncertom MARKOVIĆ – ILIĆ SEKSTETA otvoren 5. festival džez muzike „INTIME JAZZ FEST“

Koncertom MARKOVIĆ – ILIĆ SEKSTETA kojeg čine Ivan Ilić – trombon, Branko Marković – kontrabas, Ivan Radivojević – truba, Aleksandar Jaćimović - saksofon, Milovan Paunović – klavir i Miloš Grbatinić – bubnjevi sinoć u Koncertnoj dvorani Banskog dvora otvoren je 5. festival džez muzike INTIME JAZZ FEST.

27. novembar 2022, 4:38

Publika je bila u prilici da uživa u repertoaru koji predstavlja pažljivo biranu mješavinu originalnih kompozicija Ivana Ilića, kompozitora, aranžera, dirigenta, kao i bisera džez literature, uglavnom hard bop stila, kojima je za ovu priliku Ilić dao svoj majstorki aranžerski pečat.

SEKSTET MARKOVIĆ - ILIĆ je sastav vrhunskih džez muzičara, kako oni za sebe kažu "generacijski raznorodnih ali vrlo homogenih likova kada su strast, dobra svirka i dobro poznavanje stila u pitanju". Sam naziv sastava predstavlja šaljivu insinuaciju na jedan od naših najznačajnijih džez sastava osamdesetih godina prošlog vijeka - Sekstet Marković - Gut.

- Meni je Mladen Matović učinio strašnu čast, što nas je pozvao da baš mi otvorimo festival. Bend je nastao užasno nedavno, pre dva meseca, malo je nezgodno, ali moram da nas pohvalim, mi smo ljudi profesionalci, mi smo navežbani ceo život za brzi rad. Mi se sada već igramo sa programom i pravimo muziku. Sekstet je posebna forma, to je neki prvi korak do big benda. Imate ta neka prava tri glasa koja čine taj bogati zvuk, ritam sekcija je otprilike ista, i tu ima dosta mogućnosti naših aranžerskih, a posebna je zaista ta mogućnost da se igramo sa bojama, sa tim pratećim glasovima koji čine lepotu ove muzike - kazao je Branko Marković

Dobar dio benda, naglasio je Marković ili su bili ili su članovi Big benda.

- Ja sam proveo 30 godina u Big bendu, Ivan Ilić sa kojim pravim ovu našu priču bio je 15 godina dirigent Big benda, mladi bubnjar Miloš je sada u Big bendu, Jaćimović je isto kao i ja u Big bend došao prije trideset godina. Znači vezuje nas Big bend kao prvo i džez koji volimo - objasnio je Marković.

JAM JAZZ SESSION

U skladu sa dobrom praksom brojnih džez festivala u okruženju, kao i prethodnih godina INTIME JAZZ FEST se nakon svake koncertne večeri u Banskom dvoru dobija svoj "nastavak" - ovaj put u banjalučkom kafeu "HAOS TUBORG PUB". U njemu je od 22:00 sata nastupio poznati banjalučki džez sastav "Combine Quartet" kojem se se u okviru jam sessiona na bini pridružili učesnici festivala, ali i banjalučki muzičari.

DANAS NA PROGRAMU:

27.11 (ned.) - Koncertna dvorana u 20.00 časova

5. festival džez muzike INTIME JAZZ FEST

KONCERT HANS MATHISEN TRIO (Hans Mathisen/Hans Matisen – gitara, Per Mathisen/Per Matisen – bas i kontrabas & Milan Savić – klavir)

Ulaznice za koncerte su u prodaji od na biletarnici Banskog dvora u periodu od 12.00 do 18.00 časova.