Koncert MUZIČKI KALEIDOSKOP ETNO GRUPE „IVA“ u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 13. 12. (utorak) 2022. godine u 20.00 časova održaće se koncert MUZIČKI KALEIDOSKOP ETNO GRUPE „IVA“.

09. decembar 2022, 10:24

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora, svakim radnim danom, osim vikendom u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Etno grupa ''Iva'' osnovana je 2004. godine u Doboju kao vokalno-instrumentalni ansambl. Ime je dobila po lekovitoj travi iva (lat. teucrium montanum) koja raste na obližnjoj planini Ozren. Idejni tvorac i umetnički rukovodilac je prof. dr Saša Pavlović. Etno grupa ''Iva'' ima za cilj očuvanje tradicionalnog srpskog muzičkog blaga u originalnom obliku ali i kroz moderne aranžmane u stilu ethno fusion jazz rock.

Na repertoaru etno grupe «Iva» nalaze se vokalna i vokalno-instrumentalna dela iz oblasti srpske narodne i duhovne muzike, ali i tradicionalne muzike drugih naroda sa prostora Balkana. Etno grupa „Iva“ održala je veliki broj celovečernjih koncerata i nastupa na raznim manifestacijama, festivalima, svečanim akademijama, humanitarnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Pored koncerata, Iva je više puta učestvovala na međunarodnim takmičenjima tradicionalne pesme gde je osvajala najviše nagrade i priznanja. Značajno je izdvojiti i da je celovečernjim koncertima otvorila međunarodne džez festivale – Nišvil 2015 i Zelenkovac 2016.

Takođe, Iva je i organizator i realizator višegodišnjih projekata i festivala iz oblasti kulture pod nazivima „Etno Fjužn Prelo“, „Muzički karavan“ i „Muzički kaleidoskop“. Iva je objavila dva nosača zvuka pod nazivima „Trava iva od mrtva pravi živa“ (2011) i „ŠljIva – Spiritus movens“ (2020) u izdanju Muzičke produkcije Radio Televizije Republike Srpske.“ Takođe, Iva je snimila nekoliko video spotova u izdanju Muzičke produkcije RTRS i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Svi muzički materijali snimljeni su u studiju Pacca u Smederevskoj Palanci.

„Iva“ je danas jedan od glavnih ambasadora kulture grada Doboja, i jedan od vodećih muzičkih ansambala na polju očuvanja tradicionalne kulturne baštine Republike Srpske. Na kraju, etno grupa „Iva“ se trudi da na svojim koncertima opravda narodnu izreku „Trava iva od mrtva pravi živa!“.

Prof. dr Saša Pavlović, klavijature, vokal

Žaklina Gligorić, vokal

Lejla Handukić, vokal

Ana Jovanović, vokal

Milica Tamamović, vokal

Stojana Kučuk, violina

Marko Kovačić, bas gitara

Igor Jović, električna gitara,

Saša Ristić, bubnjevi

Milan Kosić, perkusije

Dejan Đurković, muzički producent

Koncert Muzički kaleidoskop etno grupe „Iva“ i prijatelji

Gosti na koncertu:

1. Kamerni hor „Kerubini“ Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci

2. Albert Savić (saksofon)

3. Dejan Đurković (gitara)

4. Uroš Kostić (klarinet)

5. Asmir Turčinhodžić i Baba Djex Tribe (perkusije)

6. Alan Husein i Krispin Ivić (trube)

7. Radovan Ivanović (harmonika)

8. Branislav Vidović, Matija Antonić, Jovan Erceg (vokali)

JU BANSKI DVOR – KULTURNI CENTAR