Kist, a ne šipka!

Slikarska radionica povodom borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

28. septembar 2022, 2:18

Zamislimo da je slikarsko platno život jedne žene ili djevojčice. Zatim uzmimo kist i boje i naslikajmo kuću, prirodu, mjesto za odmor. Odmor od surovosti, galame, grubosti. Kist traži preciznost i nježnost. Budemo li grubi, oštetićemo platno, a boje će biti agresivne, oštrih linija – poput vriska. Vriska žene ili djevojčice koja se ne može oduprijeti nasiju. Novinari i uposlenici nevladinh organizacija željeli su pokazati kako tretirati platna. Udruženi na slikarskoj radionici povodom Narandžastog dana, poslali su poruku o zaustavljanju nasilja nad ženama i djevojčicama.

“Često nismo svjesni koliko je žena i djevojčica iz našeg okruženja izloženo nasilju u trenutu dok mi ispijamo kafu ili koktel s prijateljima, odlazimo na posao, obavljamo svakodnevne aktivnosti. Ljuti nas činjenica da u 21. vijeku žene strahuju od udaraca, djevojčice odrastaju uz galamu i osjećaj krivnje, koji kasnije kroz život nose utkan u karakter. Važno je, prevažno “galamiti” o nasilju, boreći se tako protiv galame i nasilja”, rekla je za Buku novinarka Edina Šečerović, učesnica radionice.

Institut Kult je u Koncept radnji “Kutcha” povodom obilježavanja ovomjesečnog Narandžastog dana, dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama organizovao slikarsku radionicu inspirisanu Micom Todorović, jednom od najistaknutijih bh. likovnih umjetnica. Radionica je okupila novinare i novinarke koji su razmijenili informacije i snažne poruke podrške ženama i djevojčicama, te istakli važnost pisanja o ovoj temi.

“Već nekoliko godina u Bosni i Hercegovini i u ostatku svijeta, svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan, kao dan podizanja svijesti i sprječavanja nasilja nad ženama i djevojčicama. Institut za razvoj mladih KULT neumorno doprinosi obilježavanju Narandžastog dana i već gotovo deceniju, iz mjeseca u mjesec, organizira različite aktivnosti s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama, slanja poruka podrške žrtvama, podizanja svijesti o načinima i značaju prijave nasilja, te širenja znanja o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica u našem društvu”, rekla nam je Zorana Tovilović iz Instituta za razvoj mladih Kult.

Inspiracija tokom slikarske radionice bili su Mica Todorović i njena umjetnička djela. Todorović je jedna od najznačajnijih bh. likovnih umjetnica, jedna od prvih profesorki u tek osnovanoj Školi za primijenjene umjetnosti u Sarajevu, te prva žena u BiH koja je postala redovna članica Akademije nauka BiH. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.  Jedna je od žena čije su biografije i ilustracije korištene u ilustriranoj knjizi #ŽeneBiH. Knjiga okuplja biografije i ilustracije više od 50 žena koje su u BiH razbijale stereotipe, unaprjeđivale ženska prava i zalagale se za emancipaciju.

Zašto emancipacija nije pojam prošlosti?

Prema rezultatima istraživanja koje je provela Agencija za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena starija od 15 godina u Bosni i Hercegovini iskusila je neki oblik rodno zasnovanog nasilja. Ono što je porazno i što zabrinjava jeste da preko 80% slučajeva nasilja ne bude prijavljeno, što oslikava činjenicu da žrtve najčešće nemaju povjerenja u sistem.

“Upravo iz tog razloga važno je govoriti o ovoj temi, širiti svijest, pozivati ljude da nose narandžastu boju i poduzmu mjere za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama u svakoj zajednici, kod kuće, na javnim mjestima, u školama i na radnim mjestima, tokom sukoba i u vrijeme mira”, poručila je Tovilović.

Kampanja glavnog sekretara Ujedinjenih naroda UNiTE do 2030. za okončanje nasilja nad ženama (UNiTE kampanja) proglasila je svaki 25. u mjesecu kao Narandžasti dan s ciljem podizanja svijesti i poduzimanja mjera za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama. Narandžasti dan podržavaju Ambasada Švedske u BiH i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Velikog vojvodstva Luksemburg.