<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Holivudski scenaristi i studiji nisu postigli dogovor, štrajk traje već 140 dana

Udruženje američkih filmskih i televizijskih scenarista (WGA) i glavni predstavnici studija sastali su se u petak treći dan ove sedmice, dok okupljene gomile filmskih i televizijskih scenarista prosvjeduju u znak solidarnosti i nade da će strane postići dogovor o okončanju epskog štrajka u kojemu sudjeluju desetine hiljad ljudi.

24. septembar 2023, 7:40

Dogovora i dalje nema. U petak navečer direktori tvrtki u zabavnoj industriji, pregovarači studija i članovi pregovaračkog odbora WGA završili su još jedan maratonski dan pregovora, rekli su Los Angeles Timesu brojne osobe bliske pregovorima. Postignut je napredak u uklanjanju nekih prijepora između WGA i Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji predstavlja glavne holivudske studije u pregovorima.

Štrajk pisaca traje više od 140 dana

Nije jasno kada bi se dvije strane mogle vratiti za pregovarački stol u sjedištu AMPTP-a u Sherman Oaksu u Kaliforniji. Dvije su strane pregovarale o novom ugovoru kojim bi se okončao štrajk pisaca koji traje više od 140 dana.

Unatoč napretku, pisci i studiji još nisu postigli kompromis o barem jednom ili dva ključna pitanja na pregovorima u petak. Tijekom dana, razgovori su bili usredotočeni na minimalni broj scenarista i objavljivanje podataka o streamingu u svrhu uspostave sustava plaćanja na temelju gledanosti. 

Holivudski filmski i televizijski glumci podržavaju scenariste

Strane su počele pregovarati u srijedu prvi put od kraja kolovoza. U znak spremnosti studija da okončaju obustavu rada, sastancima su se pridružili čelnici četiriju divova filmske industrije: Bob Iger iz Walt Disney Co., David Zaslav iz Warner Bros. Discoveryja, Ted Sarandos iz Netflixa i Donna Langley iz NBC Universala.

Scenaristi širom Los Angelesa prosvjedovali su u blizini sjedišta Walt Disney Co. u Burbanku, Paramount Picturesa u Hollywoodu, Universal Picturesa u Universal Cityju i Fox studija u Century Cityju.

Holivudski filmski i televizijski glumci organizirani pod SAG-AFTRA-om također su stupili u štrajk sredinom srpnja, dodatno podržavajući scenariste u kritičnom trenutku onoga što je postalo poznato kao "vruće radno ljeto". SAG-AFTRA i AMPTP nisu vodili službene pregovore od početka štrajka glumaca.