<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Govor Dragana Bjelogrlića na komemoraciji Žarku Lauševiću: Ti stojiš, na terasi bolnice Bežanijska kosa... I dalje si lep..

Govor Dragana Bjelogrlića na komemoraciji Žarka Lauševića prenio je portal Telegrafa u cjelosti.

20. novembar 2023, 12:45

skrinsot Telegraf RS

"Kada odu najveći, svet zastane, zvezde se uskomešaju, disanje se zaustavi, srce se stegne, a nebo se otvori da primi velikana. Ostajemo zbunjeni sa ogromnom prazninom. Žarka sam voleo da gledam na sceni, voleo sam da ga gledam na platnu, obožavao sam njegov krupan plan. Žarka sam voleo da čitam, voleo sam njegove slike i crteže, voleo sam sa njim da radim, a najviše od svega voleo sam sa njim da pričam

Pričali smo uvek dugo i polako, o umetnosti i glumi, životu i životnim iskušenjima, pravdi i nepravdi, nacijama, verama, istoriji, o svemu. Svaki taj razgovor, bio on u Spužu ili u Njujorku, da li se dešavao u pauzi snimanja ili u kafanama gde se znala dočekati zora, uz piće ili uz kafu, svi ti topli ljudski razgovori odisali su njegovom gospodskom diskrecijom, bez zadiranja u sagovornikovu intimu. Poslednji beše pre manje od mesec dana na terasi tvoje bolničke sobe na Bežanijskoj kosi. Bio je topao, jesenji dan, jeli smo teletinu iz Durmitora i pili koka-kolu. Ti, Anita i ja smo pričali dugo i polako, o svemu i svačemu. Nismo ni primetili da nas je sustigla noć, vreme za rastanak. Rekoh ti tada kako mi je to najlepši dan posle dugo vremena, nisam znao da ću ga pamtiti kao jedan od najlepših u životu.

Žarko je bio u mnogih stvarima jedinstven. Imao je jedinstven talenat, imao je jedinstvenu umetničku snagu koja ga je kao cunami nosila kroz život, neprestano se saplićući o njegovu krhku i tananu dušu. U tom neobičnom spoju nastao je jedan nadasve neobičan život, kao da je neko viši od nas u njemu izabrao junaka savremene antičke drame kroz čiji će nam život oslikati vreme u kojem smo živeli i u kojem još uvek živimo. Kroz takav život Žarko je suvereno nosio ulogu tragičnog junaka jednog zlog vremena. Radio je to, kao i sve, dostojanstveno, muški i ljudski. Ipak, njegova krhka i lako lomljiva duša to više nije mogla da izdrži. Podlegla je ranama i otišla u nepoznato da tamo konačno nađe svoj mir.

Poslednja slika...

Ti stojiš, na terasi bolnice Bežanijska kosa... I dalje si lep... Mašeš mi i vičeš: "Vidimo se, Bjelo." Vidimo se, Žare moj. U nekom boljem svetu, ako zaslužim da budem pored tebe.

Neka ti je večna slava."