<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Google predstavio konkurenta ChatGPT-ju

GOOGLE je predstavio novi chatbot pod imenom Bard koji tako postaje konkurent AI sustavu ChatGPT.

08. februar 2023, 7:53

Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i matične firme Alphabet, rekao je da je Bard dostupan tek nekim pojedincima koji ga testiraju, a javnosti će biti dostupan u nadolazećim tjednima. 

"Bard nastoji spojiti znanje s inteligencijom i kreativnošću naših velikih jezičnih modela. Oslanja se na informacije s weba kako bi dao odgovore visoke kvalitete", rekao je Pichai. 

U dva mjeseca otkako je predstavljen javnosti, ChatGPT je korišten za generiranje eseja, priča i tekstova pjesama te za odgovaranje na neka pitanja koja ste prije mogli pretraživati na Googleu. Temeljna tehnologija koja podržava Bard postoji već neko vrijeme, iako nije široko dostupna javnosti. Google je predstavio svoj jezični model prije otprilike dvije godine. 

"Bard se može koristiti za planiranje rođendana, usporedbu dva filma nominirana za Oscara ili dobivanje ideja za ručak na temelju onoga što imate u hladnjaku", stoji u Googleovoj objavi. Pichai je također rekao da će se alati pokretani umjetnom inteligencijom uskoro početi uvoditi u Googleov glavni alat za pretraživanje.

Ako Google krene više u smjeru uključivanja AI chatbot alata, to bi moglo dovesti do određenih rizika. Budući da su ti alati uvježbani na online podacima, stručnjaci su primijetili da imaju potencijal za širenje dezinformacija, piše Index.