<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Google gasi popularnu aplikaciju

Google gasi popularnu uslugu za dopisivanje.

28. juni 2022, 4:31

Gašenje Google Hangouts usluge se najavljuje još od 2019. godine, a u novembru je definitivno kraj. U pitanju je Guglova aplikacija za razmenjivanje poruka, koja je pokrenute 2013. godine, prenosi N1

Hangouts je do danas ostao najuspešnija Google aplikacija za slanje poruka, a sada ustupa mjesto nasljedniku. U pitanju je Google Chat, novi servis pred kojim je veliki izazov – stariji Hangouts je zabilježio čak pet milijardi preuzimanja, a u jednom trenutku je čak na sebe preuzeo Android SMS dužnosti. To znači da je ljestvica visoko postavljena.

Korisnici se već usmjeravaju ka Google Chatu, a u pitanju je solidna zamjena koja podržava sve ono što je nudio Hangouts. Kada je desktop u pitanju, tu je web aplikacija koja je već spremna za preuzimanje, dok su za iOS i Android tu nove Chat aplikacije. Novi klijent je implementiran i u Gmail.com, tako da korisnici mogu da budu mirni.

Za mir je neophodna sigurnost, na primjer mogućnost da se sačuvaju stare poruke. Iz kompanije Google kažu da Chat čuva sve razgovore još od 2005. godine, dakle iz vremena Google Talka, a podaci mogu da se preuzmu i preko Google Takeout.

I tu nije kraj promjenama – Google video aplikacije su također pred velikom transformacijom, jer se Google Meet i Google Duo spajaju i staju pod jedan kišobran (Meet brend ostaje).