Facebook danas puni 19 godina, imamo li razloga za slavlje?

Mreža danas broji blizu tri milijarde aktivnih korisnika

04. februar 2023, 12:06

Facebook je na današnji dan 2004. godine osnovao Mark Zakeberg (Zuckerberg), bivši student Harvarda,  zajedno sa Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz i Chris Hughes.

Prvobitna namjera je bila da putem mreže komuniciraju i razmjenjuju informacije samo studenti sas Harvarda.  Kasnije, mnogi drugi univerziteti, srednje škole i velike kompanije širom svijeta priključile su se Facebooku - mreži koja ma više od 2,7 milijardi aktivnih korisnika prema podacima iz 2021. godine.

Sjedište Facebooka je u Menlo Parku, Kalifornija, Sjedinjene Države.

Facebook je zasigurno svima promijenio način života, postao potpuno novi način razmjene informacija i povezivanja i olakšao održavanje veza s prijateljima i obitelji na drugom kraju svijeta.

Korisnicima omogućava stvaranje ličnih profila, dijeljenje ažuriranja i fotografija, povezivanje s prijateljima i obitelji te pridruživanje interesnim grupama.

Facebook takođe posjeduje druge popularne aplikacije i usluge kao što su Instagram, WhatsApp i Oculus VR.

Kompanija se suočila s brojnim kontroverzama, uključujući pitanja vezana uz privatnost korisnika, dezinformacije i političku manipulaciju.

Mnogi smatraju da društvene medije ne možemo učiniti dobrima jer su suštinski loši, duboko u svojoj strukturi. Sve što možemo učiniti je nadati se da će oni nestati i igrati svoju malu ulogu u pomaganju da ih napustimo.

Pretjerano korištenje društvenih mreža dovodi do nemira, depresije, tjeskobe, zabrinutosti...

Procjenjuje se da društvene mreže danas koristi oko tri milijarde ljudi, što je otprilike 40 posto svjetske populacije. Veliki problem se u posljednje vrijeme pojavio, a to je depresija povezana sa korištenjem društevnih mreža.