<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evo kako će izgledati doček Nove godine u Banjaluci i Sarajevu

Doček Nove godine u Banjaluci i Sarajevu

29. novembar 2023, 7:06

Banjaluka

Banja Luka će  na predstojećem dočeku Nove godine zasijati ljepše nego ikad. Pripremamo do sada najposebniji novogodišnji izgled grada i ove godine uredićemo i neke nove gradske lokacije poput nove kružne raskrsnice kod „Ekvatora“, Parka „Mladen Stojanović“ koji do sada nije imao nikakvu posebnu ponudu.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će Banja Luka ove godine pored „Zimzobala“ dobiti i „Zimzopark“.

-Sjajna ponuda na novoj lokaciji kod novoizgrađene arene uz dva koncerta regionalnih zvijezda Lepe Brene i Željka Samardžića garantuje zaista do sada najbolji doček Nove godine –  kazao je Stanivuković.

Kako je istakao, iz godine u godinu otkad je na čelu Grada sa svojim timom se trudi da obezbijedi nove dodatne sadržaje, dodavši da iako je veliki izazov održati kontinuitet i kontinuirani rast, Banja Luka to uspijeva i obara sve rekorde.

Zadajemo novi ritam i podižemo ljestvicu. Svake godine dodajemo nešto novo i iako nam se učinilo da je postignute rezultate teško ponoviti, u ovoj godini oborili smo taj rekord u prvih deset mjeseci – naglasio je Stanivuković.

Dodao je da će ove godine biti i do sada najbolja ponuda „Zimzobala“ sa najvećim brojem kućica i 300 sati muzičko-zabavnog programa.

-Nekoliko koncerata, dnevne žurke, bogata gastronomska ponuda i sjajna zabava vas očekuje već od 1. decembra, a svečano otvaranje planirali smo za nedjelju, 3. decembar – kazao je on.

Gradonačelnik je najavio da će Banja Luka ove godine imati i obilježavanje Nikoljdana,  dječije Nove godine, kao i poseban program za obilježavanje 9. januara, ali i do sada nešto drugačiju pravoslavnu Novu godinu, te pozvao građane ali i sve turiste da u narednih mjesec i po dana budu dio Banjalučke zime.

Direktor Gradske razvojne agencije Neven Stanić rekao je da su pripreme za Zimzobal započele prije nekoliko mjeseci i da je sve realizovano na vrijeme.

Kako je kazao, Zimzobal će svoja vrata za posjetioce otvoriti već 1. decembra i trajaće do 15. januara.

-Trudimo se da iz godine u godinu unaprijedimo sadržaje. Tako smo vodili računa da sa zakupcima kućica ugovorimo raznovrsne sadržaje, i uvjereni smo da će kako domaći tako i strani posjetioci moći u narednih 45 dana uživati u raznovrsnim sadržajima Zimzobala i da će biti zadovoljni ponudom– istakao je Stanić.

Kako je kazao, ove godine kapaciteti su prošireni i obezbjeđen je dodatni broj kućica te će kompletan Park „Petar Kočić“ biti na raspolaganju  posjetiocima, a uz to pripremljen je i izuzetno bogat program sa preko 300 sati različitih muzičkih i zabavnih sadržaja.

– Ove godine će i u Parku „Petar Kočić biti orgranzovana dva koncerta i uvjeren sam da će svi posjetioci zaista uživati u svemu onome što pripremamo – zaključio je Stanić.

Mnoštvo događaja koje je pokrenula aktuelna gradska administracija doprinijeli su rastu turizma u našem gradu.   Tako je  Banja Luka prošle godine oborila sve rekorde posjećenosti o čemu je govorila direktor Turističke organizacije grada Banje Luke Dragana Vukliš.

Osvrnuvši se na prošlogodišnji rekord koji je Banja Luka oborila po broju posjeta i noćenja otkad se mjeri turistički promet u našem gradu, Vukliševa je istakla jda je u prvih deset mjeseci ove godine taj rezultat nadmašen, te da se do kraja godine očekuje obaranje novog rekorda turističkog prometa.

-Obaranje prošlogodinjeg rekorda za nas je svakako velika satisfakcija i pokazatelj da se Banja Luka razvija i napreduje. Ovo nas podstiče da uradimo još kvalitetniju i bolju promociju našeg grada – istakla je ona.

Kako je kazala, Turistička organizacija već je započela promociju Banjalučke zime, a prema informacijama koju su dostavili hotelijeri već sada su skoro svi smještajni kapaciteti popunjeni.

-Najveći broj rezervacija napravili su gosti iz našeg regiona, Slovenije, Srbije, Hrvatske, a ove godine imamo i povećano interesovanje gostiju iz Crne Gore. Kada je riječ o turistima iz Evrope, rezervacije su uglavnom iz Austrije, Njemačke i Danske. Ovo je za nas pokazatelj da je Banja Luka postala prepoznatljiva na turističkoj mapi  – zaključil

Sarajevo

Grad Sarajevo, kao i prethodnih godina, i ove godine poduzeo je sve aktivnosti na realizaciji projekta Javnog dočeka Nove godine u Sarajevu, a sve u cilju da i ove godine naš grad zadrži status novogodišnjeg centra regije.

Gradska uprava Grada Sarajeva intenzivno je u proteklom periodu radila na organizaciji Javnog dočeka Nove godine u Gradu Sarajevu i sve aktivnosti su u velikoj mjeri finalizirane.

S tim u vezi pregovori su zaključeni sa svim izvođačima, i uskoro će se, kada se ispoštuju zakonske procedure i zakonom propisani uslovi, pristupiti finaliziranju svih detalja.

Pored toga što se intenzivno radi na kreativnim i programskim aktivnostima, Uprava Grada Sarajeva mora poštovati zakonske procedure, a što neće dovesti u pitanje dobru zabavu na koju su građani i turisti u Sarajevu navikli za 31.12.2023. godine.

Javni doček će biti više od svirke ispred Vječne vatre, jer organizatori pripremaju i jedinstven propratni događaj pod nazivom „Sarajevska priča" u kojem će se pojaviti i dio popularnih Nadrealista.koji privlače pažnju publike svih generacija.

U ovom moment Gradska uprava finalizira radnje koje su pokrenute na vrijeme a tiče se svih tehničko - organizacijskih radnji, dogovora sa policijom, kumunalnim preduzećima kao i firmama koje pružaju usluge javnog gradskog saobraćaja, kao i izbor tehničkog organizatora.

 Akcenat je na besprijekornoj organizaciji i sigurnosti svih posjetilaca kako bi se omogućio potpuni i jedinstveni ugođaj za javni doček.

U narednom period planirano je održavanje press konferencije gdje će prisustvovati frontmeni bendova i autori projekta a sama press konferencija bit će urađena u jednom nesvakidašnjem stilu što će na neki način najaviti dobru zabavu i provod na dan dočeka Nove 2024.godine.

Pored toga, ovo je prvi put da se Javni doček svojim konceptom prilagođava i televizijskom prenosu sa najsavremenijom opremom i kompleksnom produkcijom, tako da će i svi oni koji ne budu u Titovoj ulici imati priliku pratiti jedinstveni događaj ispred malih ekrana, širom regije.

Pored bendova „Letu štuke",”Bombaj štampa", „Zabranjeno pušenje" i „Crvena jabuka”, za koje je Grad Sarajevo ranije najavio, na sceni bi se odvijao jedinstveni humoristični scenski performans. Inače, ovo je po prvi put ikad da u jednoj noći, u novogodišnjoj noći, nastupaju četiri popularna benda.