<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SATIRA

Erdogan pisao Izetbegoviću: Mnogi narodi na svijetu bili bi srećni da imaju vođe kao što smo ti i ja!

„Poštovani predsjedniče Izetbegoviću"

29. august 2022, 12:39

foto BUKA

„Poštovani predsjedniče Izetbegoviću, uskoro  dolazim u Sarajevo da ti pružim bratsku, prijateljsku i kumovsku podršku koja će ti, koliko vidim, biti itekako potrebna pred izbore. Mnogi narodi na svijetu bili bi srećni da imaju vođe kao što smo ti i ja, ali vidim da dio tvog naroda u posljednje vrijeme kao da tu sreću ne prepoznaje, pa je vrijeme da im zajedno pokažemo!“, istakao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u pismu predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, koje je objavljeno na web stranici SDA.

   „Vidim da mnogi bacaju ljagu na uzoran demokratski sistem koji si mukotrpno i vrijedno stvarao, da neki govore da ima puno kriminala u tom tvom sistemu i tvojoj državi, a da su se pojedini drznuli da te čak i izdajnikom nazovu. Vrijeme je da počneš da hapsiš sve te ekstremiste! Ako to ne započneš sad i odmah, oni će te na silu srušiti, na izborima ili nekako drugačije, sasvim je svejedno. Tako su i mene pokušali da sruše, ali ja sam njih preduhitrio, pa sad moje službe prate svaki korak svakog ko je sumnjiv. A i moj narod je, hvala dragom Bogu, postao svjesniji, pa nam javlja čim primijeti da neko nešto sumnjivo radi. Jeste da nekad pretjeraju, pa opserviramo i neke koji nemaju veze sa ekstremistima, ali bolje da i deset takvih bude koji dan u zatvoru, nego da se jedan ekstremista provuče nekažnjen. Dakle, moraš barem udvostručiti broj ljudi u službi onog tvog gospodina Osmice i sve će ti onda biti mnogo lakše i bolje“, naveo je Erdogan u pismu.

  Najavio je da će i on govoriti na velikom mitingu SDA, kada bude došao u Sarajevo. „Brate i kume, predsjedniče Izetbegoviću, vidio sam na skoro svim tvojim dosadašnjim mitinzima mnogo zastava moje države, ali nigdje mojih fotografija. To nije dobro i to moraš promijeniti: uz svaku zastavu moje države treba da ide moja fotografija, a uz svaku zastavu tvoje države treba da ide tvoja fotografija! Bez toga te tvoj narod neće najbolje razumijeti! Kad to uradiš i pozoveš narod da se obračuna sa ekstremistima, isto kao što sam se ja obračunao, vidjećeš kako će tvoja država početi brže da napreduje! A ti ćeš biti još veći i poštovaniji sultan nego što si sada!“, poručio je Erdogan.

     Izetbegović je uzvratio kratkim pismom Erdoganu, zahvaljujući se na svim savjetima koje je dobio. „Predsjedniče, brate i kume, jedva čekam da dođeš da kažeš cijelom mom narodu oči u oči kakav sam ja njima ovdje sultan. Ako tebi neće vjerovati, ja ne znam kome će drugom! I moje i tvoje fotografije već radimo, i to u prirodnoj veličini, kako i priliči velikim vođama, samo čekamo da izborna kampanja zvanično počne, pa ćemo ih masovno koristiti. A sa ovim ekstremistima u mom narodu borimo se malo lakše od kada smo uveli robote da ih prate, jer uz pomoć algoritma koji smo smislili, vrlo lako otkrivamo i ekstremiste i izdajnike. Ali, ima ih mnogo, pa ih ne mogu sve pohapsiti, a i nemam toliko zatvora kao ti u tvojoj državi. Gospodin Osmica i ja možemo jedan dio njih politički neutralisati, a ove ostale ja bi najradije poslao na prevaspitavanje u tvoju državu, dok ja u mojoj državi ne izgradim više zatvora. Onda ću i tebe i sebe moći da rasteretim, pa da cijeli moj narod bude srećan. Vidimo se uskoro, živ i zdrav bio, kume i brate moj!“, poručio je Izetbegović Erdoganu.

Tekst je satiričnog karaktera