Donosimo detaljan program trećeg Pecka Outdoor Festivala

Danas je održana press konferencija na kojoj je predstavljen detaljan program festivala.

04. juli 2022, 1:49

Foto: BUKA

ŠTA JE PECKA OUTDOOR FESTIVAL?

Pecka Outdoor Festival (POF) je dvodnevni festival aktivnog boravka u prirodi uz sportsko-rekreativne, zabavno-edukativne i druge sadržaje za sve uzraste. Osmišljen je s ciljem da ponudi sadržajan program aktivnog odmora na otvorenom za sve koji su aktivni ili žele to biti. Festival se organizuje u selu Pecka koje važi za odličan primjer uspješnog razvoja ruralnog turizma kod nas. U selu Pecka se nalazi najveće penjalište u BiH, tu je Spomenik prirode „Vrela Sane“, Visitor centar Pecka koji okuplja domaće i inostrane posjetioce i mještane.

Pecka je prošle godine ušla u Top 100 zelenih destinacija na svijetu!

Kilometri označenih biciklističkih i pješačkih staza, mjesta za odmor, dječija igrališta, bolder, pump track, amfiteatar na otvorenom, smještaj u kućama i kampu, čarobna priroda i uvijek odlična zabava.

Pecka Outdoor Festival nudi učesnicima, cijelim porodicama, rekreativcima razne aktivnosti: pješačenje, biciklizam, sportsko penjanje na stijenama i bolderu, sportske i edukativne aktivnosti prilagođene djeci, zabavni i muzički program, sajamski program posvećen outdoor opremi, te šareni market na kojem se predstavljaju domaći proizvodi i proizvođači - sve u znaku zdravih životnih stilova u skladu sa prirodom.

Datum održavanja trećeg Pecka Outdoor Festivala je 9. i 10. juli 2022. godine.

Pecka Outdoor Festival je društveno odgovorni i održivi turistički proizvod koji promoviše aktivan i zdrav život na otvorenom, populariše prirodne ljepote i potencijale, osnažuje lokalnu ekonomiju i podstiče razvoj kompletne regije.

U sprezi sa sportskim i zabavnim aktivnostima koje festival nudi, cilj nam je pospješiti prodaju domaćih proizvoda i usluga, te promociju svih učesnika i partnera, a odabranim aktivnostima stvoriti atmosferu jedinstvenog događaja u kojem svi uživaju.

Do sada su održana dva festivala koja su bila vrlo posjećena. Dvije godine zbog pandemije nismo organizovali festival, a u međuvremenu smo izgradili odličnu infrastrukturu i proširili krug posjetilaca. Sada smo spremni za još veće izazove i još bolja druženja pod vedrim nebom.

S ciljem popularizacije Pecke i upotpunjavanja ponude ovog kraja, do sada su realizovane brojne aktivnosti među kojima smo najviše ponosni na novu turističku destinaciju pod nazivom Dinardika koja objedinjuje ponudu iz šire regije.

Tokom protekle dvije godine zaokružena je infrastruktura u krugu Centra za posjetioce Pecka, prošireni smještajni kapaciteti otvaranjem Pecka Outdoor Resorta, izvori Sane infrastukturno su uređeni i proglašeni Spomenikom prirode „Vrela Sane“, Pecka je ušla u Top 100 zelenih destinacija na svijetu, što je zajedno dovelo do toga da je popularnost Pecke ozbiljno porasla, kao i broj njenih posjetilaca.

Pecka Outdoor Festival nudi sadržajan program za rekreativce i ljude željne avanture, dobre zabave i aktivno provedenog vremena na otvorenom.

SADRŽAJ FESTIVALA

Aktivnosti na otvorenom, kao središnji dio programa, ponudiće tokom oba festivalska dana učešće u sportskom penjanju, pješačenju, biciklizmu, posmatranju ptica te sportsko-kreativimnim radionicama za djecu.

PJEŠAČENJE vodi Miroslav Trivić, Planinarski klub „Samit“ Banja Luka;

VOŽNJE BICIKLIMA vode biciklisti Tihomir Dakić i Dragan Kabić, Centar za zaštitiu životne sredine Banja Luka;

KANJONING vodi Aleksandar Balaban, Planinarsko udruženje „Abonos“ Banja Luka;

PENJANJE NA BOLDERU I PENJALIŠTU PECKA vode penjači iz Penjačkog kluba „Ekstreme Banja Luka“;

-   POSMATRANJE PTICA vode Biljana i Goran Topić, Ornitološko društvo „Naše ptice“;

- SKC KIDS AVANTURU vodi tim SKC KIDS Banja Luka.

Pratećim programom želimo dodatno upotpuniti festivalski ugođaj i uveseliti učesnike i stoga organizujemo brojne edukativno-kreativne radionice za djecu te predstave za djecu:

ZMIJANJSKI VEZ UZ PENJANJE vodi Svjetlana Ceca Marković, povezujući penjanje i prirodne atrakcije Pecke sa našim nematerijalnim kulturnim nasljeđem;

LIKOVNE, ODNOSNO STOP MOTION RADIONICE za djecu vodi Aleksandra Kuzmanović, akademska slikarka;

- RADIONICE IZ ROBOTIKE, odnosno POSMATRANJE NEBESKIH TIJELA TELESKOPOM vodi doc. dr Aleksandar Pajkanović, Mašinski fakultet UBL;

-   RADIONICE IZ KALIGRAFIJE, PRAVLJENJA TAIJI MASKI I PUŠTANJE ZMAJEVA vodi tim Konfucijevog instituta UBL;

-   Radionicu „PRVI KORACI DA SE UPOZNAJU OBLACI“ vodi prof. Dragica Delić sa svojim studentima, Prirodno-matematički fakultet UBL.

Šareni marketje prilika da se na jednom mjestu predstave odabrana domaćinstva i proizvođači domaćih proizvoda, da ih podržimo u njihovom nastojanju da očuvaju tradiciju i budu održivi. Njime ostvarujemo naš cilj povezivanja članova lokalne zajednice vrijednih proizvođača sa poštovaocima kvalitetnog domaćeg proizvoda.

Outdoor sajam okupiće kompanije iz BiH koje nude opremu za aktivnosti na otvorenom. Činiće ga nekoliko pagoda u kojima će biti predstavljena sva oprema.

Muzički program – Koncert – KRALJ ČAČKA ; DJ

Kamp – za sve učesnike festivala koji dvodnevni boravak na otvorenom žele upotpuniti kampovanjem, nastaviti druženje tokom noći uz vatru, spavati pod vedrim nebom.

Vezan tekst:

Pecka i ove godine okuplja zaljubljenike u prirodu: Bogat program Pecka Outdoor Festivala